0:00

Vasilică Harpa, pohta ce-a pohtit: Cetatea și muzeele, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ședința ordinară a Consiliului Local Târgu Neamț a avut și un moment care poate fi considerat extraordinar. Primarul orașului, dl. Vasilică Harpa, în paralel aproape cu prezentarea realizărilor pe 2013, și-a reafirmat dorința de a se implica în managerierea obiectivelor gestionate de Complexul Muzeal Neamț. Asta după ce, cu ceva timp în urmă, directorul de drept al Complexului, profesorul Gheorghe Dumitroaia, a fost forțat să plece de la conducere, consilierii județeni ghidonați de Ionel Arsene votând împotriva prelungirii mandatului acestuia. Directorul a mărturist că îndepărtarea sa are la bază motive care nu au nicio legătură cu turismul și cultura, angajarea preferențială a unor persoane fără pregătire de specialitate chiar la Târgu Neamț fiind motivul neînțelegerilor, dar și faptul că nu a cedat în fața unor cereri absurde venite de la administrația locală. Pentru edificare, prezentăm integral adresa trimisă și semnată de Vasilică Harpa către Consiliul Județean, în atenția lui Culiță Tărâță, președinte. Practic, adresa reprezintă un nou episod în războiul surd declarat de Arsene și compania președintelui Consiliului Județean. Dacă am trăi într-un județ normal, toate aceste lucruri s-ar putea discuta civilizat între conducerea complexului muzeal și administrația publică locală, evident, fără obligația de a face angajări pe criterii politico-profesionale. (V. BĂLĂNESCU)

Domnului Președinte Culiță TĂRÂȚĂ

Turismul a devenit un sector important, cu impact major asupra dezvoltării economiei unui oraș. Pentru multe localități din Europa este cea mai importantă sursă de bunăstare. Capacitatea economiei de a beneficia de turism, depinde de disponibilitatea investiţiilor, dezvoltarea infrastructurii necesare şi de capacitatea de a satisface nevoile turiştilor.

Orașul Târgu Neamț deține  un potențial ridicat de dezvoltare prin turism. Astfel, în vedere dezvoltării unei Strategii Turistice în Târgu Neamț, vă solicităm găsirea unei soluții cu privire la administrarea a patru unități muzeale, aflate pe raza orașului: Muzeul ”Cetatea Neamț”, Muzeul Memorial ”Ion Creangă” Humulești, Casa Memorială ”Veronica Micle” și Muzeul de Istorie și Etnografie.

După cum bine știți, administrația orașului Târgu Neamț a întreprins activități de promovare a acestor obiective turistice în cadrul evenimentelor culturale organizate cu ocazia Zilelor Orașului, a Zilelor “Cetății Neamț”, a Festivalului de Artă Medievală, a zilelor Creangă, a zilelor Francofoniei, a zilelor Eminescu precum și a Festivalului de Datini și Obiceiuri. În acest sens s-au întreprins acțiuni culturale de mare amploare, cum ar fi: Carnavalul personajelor lui Creangă, în care au fost implicați elevii și cadrele didactice din școlile tîrgnemțene, cu manifestări stradale și spectacole în sala Casei Culturii, ce au atras mulți localnici și turiști.

A fost deasemenea promovat proiectul “Străjerii Cetății Neamț”, care urmărește punerea în valoare a monumentului istoric Cetatea Neamţ şi încurajarea proiectelor culturale și a manifestărilor artistice care promovează şi poziţionează Cetatea Neamţ şi regiunea Moldovei la nivel naţional şi internaţional. Toate aceste acțiuni și proiecte vor avea continuitate și în următorii ani. Pe lângă acestea, în acest an, Orașul Târgu Neamț a participat la Târgul de Turism de la Romexpo, cu un stand expozițional sub forma Cetății Neamț și o reprezentare a camerei pârcălabului, participare care s-a bucurat de un real succes. Dorim să luați în considerare, în decizia dumneavoastră și faptul că la acest moment utilitățile aferente acestor unități sunt plătite de orașul Târgu Neamț.

Aceste patru obiective, constituie importante atracții turistice și culturale iar pentru punerea lor în valoare, intenționăm să promovăm proiecte, acțiuni culturale și turistice, atât în țară, cât și în străinătate. Primul pas în acestă direcție, fiind parteneriatul cu raionul Odessa, pentru înfrățirea cu orașul Cetatea Albă, inițiativă datorată numitorului comun dat de cele două cetăți medievale.

Având în vedere interesul administrației locale pentru dezvoltarea infrastructurii turistice vă semnalăm următoarele deficiențe, identificate în cadrul acestor muzee.

Muzeul Memorial ”Ion Creangă” necesită refacerea urgentă a gardului ce împrejmuiește proprietatea, fiind foarte deteriorat ca urmare a precipitațiilor abundente din ultima perioadă. În perimetrul livezii trebuie construită o clădire destinată birourilor pentru conducerea muzeală, specialiști, o sală de conferințe, depozite, bibliotecă, sală de expoziții temporare etc. Considerăm oportună dezvoltarea unui proiect european pentru organizarea unei noi atracții turistice, în apropierea satului Humulești, constând într-o expoziție în aer liber, în care vor fi ilustrate personajele principale din poveștile lui Ion Creangă, într-un mediu rural specific Humuleștilor. De asemenea, va fi conceput un model de castel – în mijlocul caselor țărănești cu personajele lor, acesta va fi amenajat astfel încât să ilustreze atmosfera ”de curte” din ”Povestea lui Harap Alb” și ”Povestea Porcului”.

Casa Memorială ”Veronica Micle este a treia unitate ca număr de vizitatori după Cetatea Neamț și Muzeul ”Ion Creangă”, dar activitatea în cadrul acesteia este asigurată de un singur supraveghetor și considerăm necesară angajarea unui muzeograf. Una dintre săli a fost sacrificată din spațiul expozițional fiind amenajată ca birou – bibliotecă pentru personal.

Muzeul ”Cetatea Neamț” necesită angajarea și formarea unui muzeograf/ cercetător medievist, preocupat permanent de cercetarea obiectivului.

Schema de personal actuală din cadrul acestor muzee nu acoperă necesarul de specialiști și personal de supraveghere, iar în timpul sezonului turistic, fluxul de turiști este condiționat frecvent de disponibilitatea singurului îndrumător. Până la identificarea și recrutarea personalului necesar, pentru perioada de sezon turistic, se pot iniția colaborări cu Universități din țară, invitând studenți în practică.

Pentru canalizarea fluxului de turiști spre Muzeul de Istorie și Etnografie și  Casa Memorială ”Veronica Micle, obiective aflate chiar pe traseul dintre Muzeul ”Cetatea Neamț” și Muzeul Memorial ”Ion Creangă”, este oportună introducerea biletului unic, ofertă pentru toate muzeele din Târgu Neamț, având o valoare ce include prețul biletelor pentru trei muzee.

Pentru a anima interesul publicului care vizitează aceste patru unități muzeale sunt necesare măsuri de îmbunătățire a inventarului muzeelor. În ultimii ani numărul bunurilor culturale mobile intrate în patrimoniul acestora a fost foarte redus, majoritatea bunurilor rezultate în cadrul cercetările din perimetrul și împrejurimile orașului Târgu Neamț fiind transferate către Muzeul de Istorie Piatra Neamț.

Având în vedere toate acestea, avem convingerea că împreună putem identifica o soluție cu privire inițierea unui protocol de colaborare între Consiliul Județean Neamț și Orașul Târgu Neamț prin care împreună, să remediem aceste deficiențe de funcționare ale muzeelor din Târgu Neamț, printr-o admistrare comună a obiectivelor cultural-turistice.

Cu deosebită considerație,
Primar Vasilică HARPA
Director Casa Culturii,
Margareta MIHĂILESCU

Articolul precedentTerasa The Union Garden – Roman s-a redeschis
Articolul următorBombă de aviaţie de 110 kg găsită în Lunca Moldovei

2 COMENTARII

  1. Pai daca trece Cetatea la Primarie..ce partid o SA faca chiolhan cu carne de oaie ,vin si lautari in sala sfatului ???CETATEA IN MANA POLITRUCILOR LOCALI VA FI CABANA DE PETRECERI SI ACTIUNI POLITICE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. AR FI BINE DACA CEI ANGAJATI PRIN PRESIUNI POLITICE AR FI INTERVIEVATI DE CATRE ZIARUL DUMNEAVOASTRA ! O ancheta despre aceste personaje angajate de ARSENE cand citesc in ziarul Ceahlau??ANGAJARILE FACUTE IN TARGU NEAMT SUNT DE NEAMURIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII..SI DL HARPA STIE A CUI NEAMURI,NU?????

Comentariile sunt închise.