20170317 133300În prezența unui public numeros, cei drept ”garnisit” și cu oamenii de partid, în cazul de față de la ALDE Neamț (Asaftei, Luca, Tihenea, Misăilă…), scriitorul Varujan Vosganian a lansat romanul ”Copiii războiului” în această după-amiază la Biblioteca ”GT Kirileanu” Neamț. Cartea, apărută la Polirom, în anul 2016, ”reconstituie istoria României de la al Doilea Război Mondial până la începutul anilor 2000”.

”Sunt oameni pe care Dumnezeu îi împovărează cu toate darurile lui din neatenție sau fiindcă are planurile lui. Unul dintre acești oameni este fără îndoială Varujan Vosganian”, a spus în deschidere scriitorul Adrian Alui Gheorghe, directorul bibiotecii. ”Nu-l scăpați la pian pentru că în stare să vă cânte până diseară. Nu-l puneți să vorbească despre Cosmos fiindcă are teoriie lui și vă face demostrația că avem planete în vecinătate locuite, locuibile. Știe istorie cât doi istorici la un loc. Dacă la revoluție trebuia să fie cineva în față, a fost acolo, a fost printre cei arestați. Nu uită în numele lui și al unui întreg neam: ”Cartea Șoaptelor” este o saga a unei familii de armeni și implicita genocidului armean. Când românii se întreabă pe cine să treacă pe listă pentru un eventual Premiu Nobel, nu-l pot uita pe Varujan 20170317 144300Vosganian. Într-un guvern, consideri că-i prea puțin să-i dai un minister, așa că-i dai două. A vrut să fie doar poet dar și-a dat seama că-i prea puțin și a scris și proză. Pe Varujan Vosganian îl admiri din prima sau îl respingi din prima”.

20170317 133755Varujan Vosganian a declarat că îi face mare plăcere să vină la Piatra Neamț. S-a împrietenit în tinerețe cu Adrian Alui Gheorghe prin intermediul lui Laurențiu Ulici, regretatul critic literar. ”Ulici îmi dădea mereu încredere. Fie îmi spunea nu ai deloc dreptate, fie îmi spunea ai perfectă dreptate dar din cu totul alte motive decât crezi. El vorbea despre oximoron, despre râsu-plânsu acesta al românilor. O să dureze mult, foarte mult până o să facem ceasuri ca elvețienii, mașini ca nemții sau rulmenți ca suedezii dar avem un avantaj competitiv incontenstabil asupra lumii întregi, nimeni nu face cultură românească mai bine decât noi”. Despre carte au mai vorbit scriitorii Adrian G. Romila și Vasile Spiridon. (Ana MOISE)

Articolul precedentPoliţiştii rutieri din Piatra Neamț judecaţi pentru şpagă au voie la cumpărături
Articolul următor„Petrică și Bufnița” pe simeze la Piatra Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.