Cerșetorii din Târgu-Neamț vor avea viață grea de acum înainte, pentru că polițiștii locali din oraș și din comuna învecinată Vânători-Neamț, au început o colaborare pentru a diminua fenomenul. Vineri, 20 iunie, centrul orașului Târgu-Neamț a devenit un câmp de vânătoare de cerșetori. Mai mulți angajați ai Poliției Locale din Târgu-Neamț și Vânători-Neamț, dar și lucrători ai Poliției Naționale, au patrulat împreună, în premieră,  pentru a depista cerșetorii și a-i duce la sediul Primăriei Vânători. La ora 9, pe bd. Ștefan cel Mare, o dubă a primăriei din oraș era staționată, în timp ce șeful Poliției Locale Târgu-Neamț, Florin Tofan, împreună cu subordonați de-ai lui, dar și un angajat al Poliției Locale Vânători, au prins câțiva cerșetori și i-au băgat în dubă. Însă totul s-a transformat în spectacol ieftin: o cerșetoare țipa ca din gaură de șarpe. Trecătorii și mulți gură cască, priveau ca la circ!

Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu-Neamț, implicat direct în acțiunea de vineri ne-a mărturisit că, fără ajutorul Poliției Naționale, această acțiune ar fi fost mai greoaie.

tg cersetori 2014 02

Fotografiere, filmare, amprentare

„Am început o colaborare cu colegii noștri de la Poliția Locală Vânători și, după cum a decurs acțiunea astăzi, va fi o colaborare foarte bună. La această acțiune în premieră la Târgu-Neamț, am prins mai mulți cerșetori încă de la primele ore ale dimineții, i-am dus la sediul Poliției Naționale, i-am amprentat. În prealabil i-am fotografiat și filmat. Aceste acțiuni vor continua și în perioada următoare, chiar luni, mai ales că e zi de Obor la Humulești. Trebuie spus că micile contravenții, cum sunt cele legate de cerșetorie, duc către infracțiuni. Până la ora 11 am prins 10 cerșetori. Am depistat cerșetori, atât din oraș, din Vânători, dar și din afara orașului, din alte localități. Mulțumesc Poliției Locale Vânători pentru colaborare, mulțumesc Poliției Naționale pentru sprijin și mulțumim și dv, ziarului Ceahlăul, pentru colaborare, implicare și promovare”, ne-a declarat Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu-Neamț.

Acţiune reuşită

De cealaltă parte, Poliția Locală Vânători-Neamț, prin vocea lui Vasile Săvoiu, șeful instituției, se declară deosebit de mulțumit de colaborarea cu colegii de la Târgu-Neamț: „Vreau să felicit pe această cale, atât colegii mei de la Vânători, cât și colegii de la Poliția Locală Târgu-Neamț, pentru modul cum s-a desfășurat acțiunea de astăzi. Cu siguranță, această acțiune nu va fi ultima, urmând ca și în celelalte zile să continuăm asemenea acțiuni de diminuare a cerșetoriei. E greu, dar trebuie să continuăm lupta cu cerșetoria, un fenomen care din păcate, ia amploare și la nivel național. Sunt sigur că, împreună cu colegii noștri de la Târgu-Neamț, vom reuși ca în zona noastră acest fenomen să fie diminuat”. La finalul acţiunii s-a consemnat prinderea a 25 de cerşetori.

tg cersetori 2014 03

Cetăţenii sunt revoltați

Cetăţenii oraşului de sub Cetate aprobă o astfel de campanie inițiată de Poliția Locală şi acuză instituțiile statului de neimplicare în combaterea acestui fenomen.

„Foarte bine că îi ia și-i duce la secție. Dar credeți că nu se întorc iar la cerșit? Că n-au ce să le facă. Eu m-am săturat să-i văd pe stradă. Și sunt și mulți. Însă și unii dintre noi, suntem de vină, atunci când le dăm bani”, ne spune un domn mai în vârstă, din Humulești.

„Eu dacă aș fi șef la București, aș da o lege să se facă cartiere speciale pentru aceștia, așa cum este la Baia Mare, pare-mi-se. Ăștia se înmulțesc mai repede ca șobolanii. Unde mergi, dai peste ei. Să-i ia domnule, și să scăpăm de cerșetorii ăștia”, ne spune alt domn.

„Pe o parte îți e milă de ei că n-au ce mânca, dar pe o parte te gândești că dacă îi chemi la muncă, te refuză. Dacă e să chemi un cerșetor de acesta la o zi de muncă și să-l plătești, nu-ți vine. Preferă să cerșească. Sunt și puturoși. Mai grav e că unii dintre ei mai și fură. Păcat de copiii ăia mici pe care-i poartă în brațe, indiferent că e frig sau cald. Nu știu dacă o să scăpăm de ei”, ne zice o doamnă respectabilă.

Fără doar și poate, cerșetoria nu poate fi eliminată, dar aceste acțiuni ale celor două poliții locale, pot aduce o speranță în combaterea și diminuarea fenomenului. Sunt acțiuni lăudabile, ce merită promovate și încurajate. (Ciprian Traian STURZU)

Articolul precedentEuroparlamentare la comune Hangu, Horia, Icușești
Articolul următorCaracatiţa FEG, învinsă de o pietreancă