Clotilde Armand a început conferința de presă susținută la Roman, sâmbătă (24 septembrie) seară, direct prin a solicita jurnaliștilor prezenți să semneze pe lista de susținători ai Uniunii Salvați România… După care a pledat îndelung pentru modificarea legii electorale, în special a prevederii referitoare la listele de susținători. Pe parcursul conferinței acest deziderat s-a repetat obsedant, cam indiferent care era întrebarea pusă de ziariști. Nonșalanța cu care se ocolește răspunsul la întrebări este semn că proaspetele speranțe ale politicii românești (cu importurile bine pregătite) sunt demne de predecesorii din PSD, PNL, PMP, ALDE, cu care seamănă ca două picături de apă de ploaie.
Explicabil cumva, fiindcă – din ce am înțeles noi – deocamdată candidați nu sunt, platformă-program nu este (dar se lucrează la ea…) și nici aspirațiile noului partid nu par foarte consistente. S-a vorbit puțin despre combaterea birocrației și despre depolitizarea spitalelor și școlilor.
La obiecțiunea presei că degeaba nu vor mai fi directorii de școli puși pe criterii politice cât timp inspectorii rămân politici, Clotilde Armand a avut un răspuns deconcertant: „Roma nu s-a făcut într-o singură zi… trebuie să începem cu ceva bun și vor urma și alte lucruri bune.”
Doamna Armand ne-a explicat cum partidul USR nu se va amesteca în niciun fel în desemnarea candidaților din teritoriu, pe principiul că oamenii locului se cunosc între ei și că nu au cum ei, din conducerea de la București, să știe cine e cel mai nimerit candidat. Și, după ce ne-a asigurat că filialele locale vor avea totala libertate și vor trebui să vegheze doar la integritatea morală a candidaților, mai încolo, spre finalul conferinței, a aruncat grenada: ”A, trebuie să corectez ceva: noi, de la nivel de centru, avem un drept de veto, fiindcă s-ar putea să fie cineva care, la nivel local, este extrem de cunoscut, dar – când privești de mai sus – vezi că a fost un corupt și la nivel local l-au iertat din nu știu ce motive...” Cât privește modul în care cei ”de la centru” vor afla că ”în teritoriu” lucrurile nu sunt în regulă, doamna Armand a continuat să ne deconcerteze: ”Noi suntem foarte prezenți pe partea de Facebook și noi, prin transparența noastră, permitem ca mulți oameni să participe și să ne ajute… așa că imediat vom primi semnale și experiența noastră ne spune că totul se află imediat…”
Acuzând proiectul ”Roșia Montană” de lipsă de transparență care a generat corupție, Clotilde Armand a răspuns imperturbabilă la aluzia noastră că și în ceea ce privește autostrăzile lucrurile au stat la fel… ”Da, dar acolo e altfel, fiindcă toți românii vor autostrăzi, pe când cu Roșia Montană românii sunt foarte divizați.”
Clotilde a fost acompaniată la conferința de presă de un romașcan, Iulian Bulai, artist și publicist, absolvent al Academiei Naționale de Arte din Oslo, al Institutului de Diplomație Culturală din Berlin şi al Universității din Siena, dar și a ”China Central Academy of Fine Arts” din Beijing. (D. AILINCĂI)