În timp ce unii elevi se zbat pentru viitorul lor și implicit pentru a duce învățământul nemțean pe cele mai înalte trepte, alții întăresc veridicitatea proverbului „Nu există pădure fără uscături.” Potrivit statisticilor de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Neamț, de la începutul acestui an școlar, 340 de elevi nu au călcat nici măcar o clipă pragul unității școlare la care sunt înscriși. Așa cum spun inspectorii, elevii care nu s-au prezentat până acum deloc la orele de curs sunt și principalii vinovați pentru numărul mare de absențe nemotivate care figurează în cataloagele școlare. Numai în luna octombrie a.c., elevii nemțeni au acumulat 57.485 de absențe nemotivate. În toată această mare de absențe ar fi de amintit că numai un singur elev din cei 340 poate aduna într-o singură lună de zile între 100 și 110 absențe. Inspectorul general școlar, prof. Viorel Stan a spus că va cere directorilor să nu se rezume doar la activitatea de raportare și să se implice mai mult în ajutarea elevilor care sunt pe punctul de a abandona școala.

„Mă refer la faptul că directorii de școli ar trebui nu doar să raporteze autorităților că au elevi din învățământul obligatoriu care nu vin la școală. Și ei trebuie să se intereseze de soarta lor. Dacă nu au bani să stea la internat trebuie să căutăm soluții pentru a-i ajuta cu niște reduceri. Dacă nu au rechizite, strângem bani și îi ajutăm. Nu toți elevii abandonează școala din dezinteres. Sunt mulți care nu au posibilități finaciare. Trebuie să facem ceva. Numai cu avertismente și amenințări nu rezolvăm acest fenomen”, a declarat inspectorul general Stan.

Ce este și mai interesant, deși la nivelul IȘJ Neamț nu sunt prezentate date oficiale care să dovedească acest lucru, există posibilitatea ca unii dinre elevii care sunt în situația de abandon școlar să fi părăsit sistemul de învățământ mai demult. Potrivit Legii Educației, învățământul este obligatoriu până la clasa a X-a (inclusiv) și încetează la vârsta de 18 ani. Numai că, spre exemplu, dacă un elev înscris la clasa a IX-a nu se prezintă deloc la cursuri pe timpul unui întreg an școlar, el nu este exmatriculat. El este declarat repetent și rămâne în evidențele școlii cel puțin încă un an de zile dacă nu a împlinit vârsta de 18 ani. De ce? Pentru că „defectul” legii spune că învățământul este obligatoriu. Mai mult, pentru elevul „fantomă” școala primește în continuare finanțare de la stat, per capita.

„Vom avea întâlniri cu directorii unităților de învățământ acolo unde se înregistrează situații îngrijorătoare în ceea ce privește numărul de absențe nemotivate, pentru a vedea dacă există și elevi care nu s-au prezentat deloc la școală, dar figurează înscriși în evidențele unităților de învățământ. Se poate ca unii elevi să fie plecați în străinătate definitiv și să nu fi declarat acest lucru”, a spus Romeo Roman, inspector în cadrul IȘJ.

Tot în luna octombrie, 9 elevi au fost exmatriculați, 9 elevi au intrat pe mâna polițiștilor și riscă să se aleagă și cu dosare penale pentru că au furat sau au comis acte de violență. Alți 56 de elevi au comis acte de violență (bruscări, împingeri, loviri) și 119 au fost implicați în cazuri de violență verbală și psihologică. Despre comportamentul deviant (absențe, plecat din timpul orelor, injurii) inspectorii școlari au evidența 74 de elevi. Pentru început se caută cauza.

„Înainte de toate vom încerca să aflăm cauzele acestor probleme și așa cum am stabilit și cu conducerea IȘJ vom avea întâlniri lunare cu directorii școlilor unde sunt înregistrate cele mai multe nereguli. Totodată, directorii școlilor au obligația de a vorbi și cu reprezentanții comunităților locale pentru a găsi cele mai potrivite căi de a remedia situația”, a adăugat inspectorul Romeo Roman. (M.TEODOROF)

Articolul precedentUnii vrea să fie mari
Articolul următorOnoruri pentru CARPATCEMENT

1 COMENTARIU

  1. la cata carte se face , e si normal ca elevii sa fie asa cum sant, cum s-au facut reformele in invatamant asa avem si rezultate. tineretul care l-a votat pe iohanis a dorit o schimbare si pe care o asteapta , vom vedea pana la urma s-a nu ramana toti cu buza umflata !!

Comments are closed.