0:00

Urmașul lui Nicolae Iorga în vizită la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn adevărat eveniment va avea loc la Piatra Neamț în această sâmbătă. Practic, vorbim despre o vizită a tot ce are mai important karate-ului tradițional la nivel mondial și european. Vladimir Jorga – Președintele Federației Europene de Karate Tradițional, Nicolaie Marandici – Președintele Federației Române de Karate Tradițional și Mihai Apan – Secretarul Federației Mondiale de Karate Fudokan vor participa la o conferință de presă la Primăria Piatra Neamț. Tema prezentarea etapei zonale Moldova a Campionatului Național de Karate Tradițional, organizată de CS Ceahlăul. Tot acum va fi lansată candidatura municipiului Piatra-Neamț pentru a găzdui Campionatul European de Karate Fudokan 2017.

Pentru a înțelege dimensiunea personajului Vladimir Jorga, vă invităm să citiți aici un interviu de colecție cu fratele său Ilija Jorga, realizat de Viorel Cosma. Iar pentru cei care au nevoie de un imbold, le prezentăm un fragment semnificativ:

”- Ați menționat originile românești. E adevărat că vă înrudiți cu Nicolae Iorga?

– Da și sunt foarte mândru de asta. Este rudenie adevărată, dar nu directă, prin tatăl meu. Îmi povestea despre Nicolae Iorga când eram copil. Fratele meu, Vladimir, obișnuiește să spună că e reîncarnarea lui Nicolae Iorga. Avea, știți, o memorie fotografică – la fel și fratele meu. Când era student la medicină și învăța anatomia după cărți scumpe, spunea: „Eu sunt ca Nicolae Iorga, am memorie fotografică!” Nu avea bani de cărți și era de ajuns să le citească. Nu vreau să dau semnificații, dar eu n-aș vrea să se spună că sunt un român mai bun decât românii. Tot ce încerc să fac pentru România e legat și de obligația mea, de legătura mea cu acest om faimos.

– Ca să tranșăm definitiv povestea. Nu sugerați în niciun fel că Nicolae Iorga ar avea origini sârbești?

– Nu. Eu sunt român! Lumea nu înțelegea de ce sunt atât de atașat de karate-ul românesc. Încă din vremurile grele am sprijinit primii mei elevi români, pe Dan Stuparu, Adrian Popescu și Mircea Bolintineanu. Stuparu și Popescu au rămas în karate și au făcut lucruri importante, fiecare pe partea lui. Sunt elevii mei, sunt mândria mea.”

V.B.

Articolul precedentTelefon non-stop de la Primărie pentru perioada în care va fi sistată apa la Piatra Neamţ
Articolul următorPiatra-Neamț: Focuri de armă la Curtea Domnească. Galerie foto
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Multumesc, Vali! Au trecut anii….
    Din pacate, cel care a dorit foarte mult sa-i aduca pe fratii Jorga la Piatra Neamt si la Durau, sub Muntele Sfint al Dacilor, si al carui mesaj l-am transmis oficial la Praga, in decembrie 2013, nu mai e printre noi. Despre Culita Tarita e vorba.

Comentariile sunt închise.