Foarte mulți pacienți au ajuns, vara aceasta, la Unitatea de Primire Urgențe (UPU) din cadrul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț. Nu doar în cursul lunii august, când, spune dr. Elena Brândușa Pavlidis, șefa interimară a UPU, este vârful adresabilității.

sju upu noua“De la an la an sunt tot mai mulți bolnavi care ajung la noi, dar vara aceasta pot spune că au fost cei mai mulți pacienți. Situația s-a suprapus peste deficitul bugetar, dar am fost sprijiniți de conducerea Spitalului și, astfel, pacienții nu au avut de suferit”, ne-a declarat dr. Pavlidis astăzi, 31 august, înainte de a intra în „focul” unui exercițiu al ISU Neamț.

În ciuda faptului că banii de care dispunea UPU pe anul acesta tocmai se epuizaseră pe la începutul verii, pacienții nu au „simțit” lipsurile. Nu intră în discuție dacă deficitul bugetar de 3 luni este sau nu provocat de creșterea salarială acordată de guvern anul acesta și care, potrivit specialiștilor din Sănătatea nemțeană, înseamnă un efort financiar de peste 20% în sistem. Salariile profesioniștilor trebuie acordate, iar medicamente și dezinfectante trebuie asigurate, analizele și investigațiile medicale care se impun trebuie făcute pacienților.

dsp sediuPentru ca bolnavii să nu aibă de suferit în UPU, finanțatorii Sănătății au găsit o soluție locală. O parte din banii spitalului au mers către asigurarea activității medicale de urgență. “S-au făcut decontări integrale până acum, atât pe salarii, cât și pe medicamente, materiale sanitare, dezinfectanți, investigații medicale. Sunt cheltuieli care trebuie finanțate, obligatoriu. Dar, pentru că bugetul pe acest an a acoperit doar 9 luni, așteptăm rectificarea din toamnă pentru asigurarea resurselor financiare atât pentru spital, cât și pentru Unitatea de Primire a Urgențelor”, a precizat ec. Constantin Oprea, directorul financiar al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.

silviu verzeaSingura „pușculiță” la care conducerea SJUN putea apela este cea în care adună prin efort propriu. Veniturile proprii sunt o sursă valoroasă, care pot asigura o “gură de aer” în situații de avarie. Iată, spre exemplu, după primele trei luni ale anului spitalul a strâns o sumă de aproape 568.000 lei. Situația din UPU a impus, de asemenea, apelarea la lichiditățile de care dispune spitalul: “Am achiziționat, într-adevăr, medicamente și pentru farmacia UPU, nu doar pentru farmacia spitalului. Am fost nevoiți să facem acest lucru, întrucât anul acesta a fost un deficit bugetar pe partea de finanțare acordată de Ministerul Sănătății către UPU. S-a implicat și Consiliul Județean, pentru că nici pacienții spitalului nu trebuiau să fie afectați. S-au făcut și reduceri de cheltuieli cu unele materiale, care nu erau strict necesare”, a precizat dr. Silviu Verzea, directorul medical și purtătorul de cuvânt al SJU Neamț.

Economiile făcute vara aceasta în spital par a nu fi afectat pacienții. Cei cu care am stat de vorbă astăzi au spus că nimeni nu i-a trimis după vreun medicament, fașă sau „alte cele” de când sunt internați. „Am o infecție la mâini și primesc tratament din spital. Au, acolo, la cabinet, asistentele, de toate. Nu a trebuit să-mi cumpăr nimic de la farmacie”, ne-a spus unul din pacienți. (C.I.)

Articolul precedentConsiliul Județean a luat un drum de la Bicaz, ca să îl repare
Articolul următorIntrarea în Piatra Neamț – supralărgită și cu cântar
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.