0:00

UPU, adăpost de zi pentru nevoiași, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Din cauza temperaturilor scăzute și a lipsei unui acoperiș deasupra capului, oamenii care trăiesc pe străzi aleg să se adăpostească pe unde pot sau pe unde știu mai bine. Primăria le-a amenajat 20 de locuri în cartierul Speranța, însă doar pe perioada nopții. În timpul zilei, la UPU a SJ Neamț numărul celor care așteaptă pe holuri s-a îngroșat pentru că oamenii străzii vin aici.

„S-au învățat de anul trecut. Vin la noi și de aici îi transportăm la adăpostul din Speranța. Problema este alta, până la ora la care se deschide centrul social, suntem nevoiți să-i ținem aici”, a spus dr. Ina Dascălu, de la UPU a SJ Neamț.

Așa se face că, pe holurile de la UPU, ajung tot felul de oameni. Unii dintre oamenii străzii au ajuns să fie o problemă atât pentru pacienți, cât și pentru paznicii de la unitatea spitalicească.

„Vin nespălați, băuți, cu chef de scandal. În stradă nu poți să-i arunci că sunt legi. Pe holuri nu-i poți să-i ții pentru că sunt murdari. De-acum tot o să apară cazuri. E dificil pentru că unii din ei vin și băuți și nu poți să-i ții pe holurile spitalului”, a spus unul din angajații firmei de pază.

Traseul este unul deja cunoscut pentru cei care nu au unde să ferească de frig. Sunt luați de pe stradă, tratați în UPU, dacă este cazul și apoi sunt transportați la centrul social. Ziua sunt din nou pe străzi, ca mai apoi seara să bată același drum.

„Chiar am găsit un om pe stradă la ora 18, l-am adus la noi pentru îngrijiri și apoi am așteptat să se facă ora 20 ca să putem să-l trimitem în Speranța. Când se adună mai mulți, ducem câte 2, 3 odată”, a adăugat dr. Dascălu.

Dacă anul trecut, nevoiașii mai primeu câte o felie de pâine și un ceai, anul acesta, potrivit personalului angajat de la UPU, aceștia nu mai primesc nimic. Nimeni nu știe să se fi alocat fonduri pentru ceai și alimente în astfel de cazuri.

Centrele de Permanență nu „cazează”

În centrele de permanență din Piatra Neamț, medicii spun că pentru oamenii străzii se acordă aceleași servicii care sunt oferite tuturor pacienților. Cel mult un ceai, iar la nevoie se solicită Ambulanța. În Centru de Permanență Mărăței, persoanele care nu inspiră încredere nu sunt primite. Medicii de aici spun că din cauza lipsei unor paznici și pe motivul unor incidente din trecut, ușa rămâne închisă pentru vizitatorii „dubioși”. „Pentru cei care au probleme cu frigul, putem să le dăm cel mult un ceai, dar nu avem cum să-i reținem pentru că nu e loc de cazare. În anii din urmă, am deschis unor persoane care s-au dovedit a fi în stare de ebrietate sau violente și am avut probleme. Ce putem face pentru cei care îndură frigul este să le acordăm primul ajutor”, a spus medicul Cristiana Pascaru Rudica, de la CP Mărăței.

În CP din Dărmănești medicii au spus că au întâlnit cazuri în care oamenii străzii au apelat la ei.

„Le-am dat un antitermic, o pastilă și apoi le-am dat drumul. Este de datoria noastră să deschidem oricărui om. Până acum nu am avut probleme, dar mai mult decât să le dăm o pastilă n-am avut ce să le facem. Cei mai mulți se întorc în stradă fără să urmeze un tratament adecvat și ajung ca mai devreme sau mai târziu să calce din nou pragul centrului de permanență. Dacă se dovedește că este ceva grav apelăm la Ambulanță”, a declarat dr. Diana Mihai, de la Centrul de permanență Dărmănești. (M. TEODOROF)

Articolul precedentPomi de Crăciun, cumpăraţi în rate!
Articolul următorMorenciu, trimis la Parchet