UNPR a strâns la Senat 91 de voturi din 92 pentru proiectul „Primul loc de muncă”. Acesta prevede scoaterea de la plata contribuțiilor sociale a acelor angajatori care încadrează în câmpul muncii tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. Proiectul mai prevede ca angajatorii să primească echivalentul unui salariu minim pe economie pentru fiecare angajat.
Ciprian Serban, co-presedinte UNPR: „Cifrele ne arată că în România, un tânăr are nevoie, în medie, de zece luni pentru a-şi găsi un loc de muncă, iar mai bine de jumătate dintre absolvenți nu au nicio șansă să se angajeze în primul an. Proiectul este bine conceput, de asta și majoritatea covârșitoare pe care a obtinut-o la vot în Senat. În ceea ce privește finanțarea, aceasta poate fi asigurată din bugetul asigurărilor de șomaj, prin subvenționarea de la bugetul de stat și de ce nu, chiar din fonduri europene. Imaginaţi-vă că la un număr de 15.000 de beneficiari, la un salariu minim de 1.050 lei, valoarea totala a subvențiilor va fi de 350 de milioane de lei, pentru o perioada de 18 luni”.
În cadrul proiectului este specificat că statul va suporta 18 luni, după care angajatorul, alte 18 luni. Fiecare tânăr din România beneficiază astfel de 36 de luni de vechime prin aplicarea acestui proiect. În acest caz, Senatul a fost prima Cameră sesizată, urmând ca decizia finală să fie luată de către deputați. Legea ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016.