Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcata şi la Târgu Neamţ, în cadrul unei manifestări ce a avut loc la Casa Culturii „Ion Creangă”.

La eveniment au fost prezenţi oficialităţi locale, în frunte cu primarul Daniel Harpa, city-managerul Geanina Fedeleş, prof. Elena Laiu, inspector general ISJ, consilieri locali, cadre didactice şi preoţi.

Manifestarea a început cu oficierea unei slujbe religioase de către preotul protopop Nicolae Axentioi şi preoţii Viorel Laiu, directorul seminarului de la Mânăstirea Neamţ şi Bogdan Apopei, consilierul personal al primarului.

Un moment ce a stârnit mai multe zâmbete pe ghipurile unora dintre cei prezenţi s-a petrecut când doamna Cristina Petreanu, noul director al Casei Culturii, a încurcat numele primarului, atunci când l-a invitat la microfon: „Îl invit pe domnul primar Vasilică Apopei să ia cuvântul!”

Am săvârşit slujba de mulţumire către Dumnezeu, pentru binefacerile Sale asupra poporului român, prin Unirea de bază, Unirea Principatelor Române. Tot aud vorbindu-se de Unirea cea mică. Cred că acest termen este greşit. Unirea de la 1859 a fost Unirea de bază ce a pregătit Unirea cea mare de la 1918. Unirea este un dar a lui Dumnezeu. În această perioadă ne găsim dezbinaţi, de aceea ziua de astăzi trebuie să fie un îndemn la unire”, a declarat preot Nicolae Axentioi, Protopopul de Târgu Neamţ.

Trebuie să fim uniţi. În asemenea momente trebuie să uităm de politic şi de răutăţi. Noi toţi trebuie să ne învăţăm copiii că trebuie să fie uniţi şi să ducă mai departe istoria poporului român. Să-i învăţăm să fie români adevăraţi şi să lupte cu cei care încearcă să ne dezbine. În calitate de om al oraşului vă spun că sunt mândru să locuiesc în acest oraş, sunt mândru că ai mei copii stau în acest oraş şi nu voi uita oraşul acesta. De 20 de ani locuiesc aici, şi cu bune sau rele am încercat să fac ceva pentru Târgu Neamţ. În calitate de primar vă îndemn să fiţi uniţi. Vă mulţumesc pentru participare!” a declarat primarul Daniel Harpa.

Manifestarea s-a mutat afară, pe platoul din faţa instituţiei de cultură, unde Ansamblul Ozana şi străjerii şi plăieşii Cetăţii Neamţ au oferit un spectacol artistic. Aleşii locali, dar şi alţi cetăţeni ai urbei s-au prins în hora unirii.

24 ianuarie 1859, data la care a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, a fost primul pas important pe calea înfăptuirii statului național unitar român.

C.T. STURZU

Articolul precedentNeamț: Gripa amână etapa locală a olimpiadei de română
Articolul următorRecursul compensatoriu în Neamţ: din 81 de liberaţi, 6 au comis infracţiuni
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.