Unic in sezonul trecut a ocupat locul opt

Echipa feminină de volei Unic-LPS Piatra Neamț este nevoită să-și regândească strategia în această vară și să își refacă lotul de jucătoare pentru sezonul 2013-2014. La anul, clubul pietrean va sărbători 50 de ani de la înființare, iar la capitolul plusuri, formația nu a mai bifat nimic spectaculos, așa cum s-a întâmplat în ultimii 10 ani, când „a dat de pământ” cu câteva echipe redutabile în cupele europene. Elena Zaharia, o jucătoare completă, care devenise emblema seriozității în echipă, a ales să se transfere, acum 2 ani, la finalul contractului, în capitală, la CSM București. Sorina Buz a optat pentru Craiova, în timp ce anul acesta a venit rândul coordonatoarei Florina Chirilov și Adinei Stanciu să se transfere de la Unic. Dacă tragem linie și o adăugăm pe Angelica Chivorchian, indisponibilă în sezonul trecut, Unic a pierdut în 2 ani un sextet care, în condiții normale, se putea lupta pentru o medalie!

În căutare de antrenor și jucătoare

Într-un campionat ce se vrea reformat în fel și chip, dar, care nu produce revirimentul scontat la nivel de echipe naționale, fără bani, fără performanțe deosebite în Europa sau la Jocurile Olimpice, echipele de volei pleacă de la declarații pompoase și ajung cu picioarele pe pământ, după câteva etape. În tribune, aceeași criză de spectatori entuziasmați. Greu de găsit și mai greu de păstrat. Echipa de volei feminin Unic-LPS Piatra Neamț a fost lovită și ea de criză din plin, pentru că se bazează mult pe sprijinul comunității locale. Sponsori nu sunt, iar despre o lege a sponsorizării, care să ajute sportul și să favorizeze investitorul, nu credem că vom vedea  prea curând în țara noastră. “Anul trecut au plecat două jucătoare, au sosit alte două. Atât Raluca Purice, cât şi Cristina Zanfir joacă pe postul de extremă. Sunt jucătoare cu experienţă, care încă nu s-au acomodat sută la sută și mai au nevoie de pregătirea din această vară pentru un plus în dreptul grupării noastre. Deşi nu mai avem forţa din campionatele precedente, obiectivele echipei rămân pretenţioase. Eu doresc ca în campionat să luptăm pentru un loc în primele 4 clasate ale Diviziei A1, în Cupa României să accedem până în finală, astfel încât să ne pregătim de centenarul formației. Vom face multe jocuri amicale în această perioadă, iar pentru a ne pregăti ca lumea, vom aduce un antrenor serios, dedicat meseriei, care să fie capabil să ne aducă în lupta pentru medalii. Vrem ca în acest an echipa să aibă o formă foarte bună, iar jocurile să fie pe măsura aşteptărilor, întrucât nu mai suport rușinea de anul trecut când ne-am clasat pe locul 8”, a declarat Vasile Ouatu, directorul grupării pietrene.

Unic pregătește semicentenarul

Acesta nu a renunțat la ținte mărețe, greu de atins, când orașul e mic și toată lumea a strâns cureaua. “Anul viitor vom celebra semicentenarul. Echipa se va bate pentru o medalie, pentru că acesta este obiectivul dintotdeauna al Volei Club Unic Piatra Neamţ. Mereu, ţinta noastră a fost să intrăm în careul de aşi şi în ultimii 10 ani am fost tot timpul în topul clasamentului. Acesta este şi motivul pentru care echipa şi-a cîştigat dreptul de a participa în Cupele Europene în ultimul deceniu”, a adăugat Vasile Ouatu. În campionat, însă, CSM București, Craiova, Volei Alba Blaj și Târgu Mureș vizează și ele performațe notabile, iar obiectivul pare greu de atins. “Sperăm să putem face faţă campionatului cu jucătoarele pe care le avem, iar lotul îl vom întări cu jucătoare tinere. Ați văzut că tinerețea a avut întotdeauna câștig de cauză la Unic. Acum, la echipa națională a fost promovată Andreea Marin Iliescu, în locul Adinei Stanciu, deci putem spune că în condiții de criză financiară drastică, avem o jucătoare de lot național. Așteptăm o rectificare de buget pentru a putea plăti restanțele financiare”, mai spune Vasile Ouatu. Unic riscă și la finalul sezonului 2013-2014 să nu prindă viitoarea primăvară europeană.

Careu de “ași”

Campionatul va fi din nou o luptă a forțelor financiare, după tiparul anului trecut: Constanța, Dinamo, Bacăul și CSM București, în condițiile prelungirii crizei economice. “Voleiul românesc nu dispune de forţa necesară pentru a susţine 12 echipe, de aceea campionatul trebuie reformat. Să mergi să joci cu asemenea echipe nu înseamnă decât bani cheltuiţi şi timp pierdut. Este încă o dovadă a faptului că restrîngerea campionatului este mai mult decît necesară. Şi 10 formaţii participante înseamnă mult, ideal ar fi să rămînă 8. În acest fel, competiţia s-ar putea desfăşura în condiţii normale, cu etape săptămânale, fără o concentrare a jocurilor într-un interval de timp foarte restrâns”, crede Vasile Ouatu. Poate nu numai distanțele dintre orașe sunt problema campionatului intern, ci și pauza mare pe care au de suportat jucătoarele: de la începutul primăverii până în toamnă, adică aproape jumătate de an în care nu se joacă niciun meci oficial! “UNIC-ul nu va mai ajunge niciodată în coada clasamentului, unde a fost sezonul trecut. Sper ca jucătoarele să prindă jocuri bune şi să reuşească să câştige punctele de care este nevoie. Nu ai voie să pierzi, mai ales acasă, cu echipe care nu reprezintă un pericol”, conchide Vasile Ouatu. Rămâne de văzut care va fi situația în voleiul românesc, atunci când echipele se vor reuni în vederea reluării pregătirilor, însă, cuvântul de ordine în voleiul nemțean este, în continuare, “sărăcia”.

Unic-LPS Piatra Neamț  – Lot pentru sezonul 2013-2014

Ridicătoare – sub semnul întrebării; Andreea Marin Iliescu și Lili Curcă (centri), Cristina Zanfir, Raluca Purice, Raluca Pichiu, Ştefania Tănase, Ecaterina Ghiță, Andreea Munteanu, Angelica Chivorchian; Mihaela Albu – libero; Mihaela Voivod – antrenor principal (sub semnul întrebării)

Adina Stanciu a plecat de la Unic

Andreea Marin Iliescu a fost selectionata in nationala Romaniei

Vasile Ouatu - directorul Unicului

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentZilele Orașului Târgu Neamț – Zilele Cetății Neamț – manifestările au loc în intervalul 5-7 iulie
Articolul următorSăpături arheologice la Siliștea-Români

1 COMENTARIU

  1. “Şi Daniel Banu a vorbit despre condiţiile de la Unic
    În urmă cu aproximativ două luni, antrenorul care a condus-o pe Unic în sezonul trecut a vorbit pentru blocaut.ro despre perioada petrecută la Piatra Neamt. „Vreau să le transmit tuturor colegilor mei, dar şi sportivelor că trebuie să evite să vină la Piatra Neamţ în caz că primesc ofertă din partea Unicului, sau din partea acestui aşa zis domn Ouatu. Acesta a instaurat la această formaţie o stare de teroare, minciună şi lipsă de respect, pe care greu poţi să le descrii în cuvinte. În atâţia ani în care am antrenat, la numeroase formaţii,nu am mai întâlnit aşa ceva şi sincer vă spun că vreau să uit aceste 6 luni. Nici nu vreau să apară în CV că am antrenat această echipă. Regret că am ales să vin aici”.

Comments are closed.