Ana Maria Hambele la preluare

Unic-LPS Piatra Neamț a învins-o în deplasare pe CSMU Craiova cu 3-1 (-18, 21, 15, 16), în etapa a 4-a a Diviziei feminine A1 de volei, rezultatul fiind catalogat drept o surpriză. La formația craioveană evoluează Florina Chirilov, fostul căpitan al Unicului din sezonul trecut. Echipa pietreană a fost foarte aproape de o surpriză și în capitală, în meciul cu CSM București, din prima etapă, iar până în prezent, are la activ două victorii de trei puncte și două înfrângeri.

Au venit, au învins, au plecat

Pietrencele au mers la Craiova doar cu gândul la victorie, însă nimeni nu credea că ea se va produce atât de clar, cu 3-1 și va fi una de trei puncte în clasament. Debutul de campionat cu înfrângerea de pe teren propriu a campioanei în fața formației Volei Alba Blaj și cu reculul echipei Tomis Constanța, care nu forțează câștigarea campionatului, i se par nefirești lui Vasile Ouatu, directorul Unicului. „Tomis nu cred că a renunţat la luptă, este posibil ca din retur să îşi aducă jucătoare de valoare, depinde dacă vor avea şi bani. Erau semnale din vară că Tomis va avea probleme cu banii, deoarece sezonul trecut a cheltuit foarte mult cu contracte fabuloase pentru jucătoarele din străinătate şi pentru cei doi antrenori. Tehnicianul sârb a depus un memoriu la federaţia internaţională pentru a-şi recupera banii din contract, iar forul european nu a mai lăsat clubul din Constanţa să aducă jucătoare de afară până nu îşi achită datoriile”, a declarat Vasile Ouatu. Pe fondul de criză din sportul nemțean, Unic-LPS a încercat să refacă lotul din mers, după plecările lui Chirilov, la Constanța, Stanciu, la Volei Alba Blaj și Zanfir, la Târgoviște. „Am reuşit să o aducem pe Albu de la Bacău, pe postul de libero, dar, în prima etapă cei de la CSM București nu au dorit să evolueze împotriva lor deoarece, transferul fiind făcut foarte rapid, iar jucătoarea nu avea viza medicală pe carnetul de joc. Antrenorul nostru, Ionuţ Harbuz s-a descurat însă foarte bine şi a reuşit să procure rapid viza pentru Albu, gazdele au analizat actele sportivei, iar meciul a început cu jumătate de oră mai târziu”, a povestit oficialul pietrean. În ciuda celor două înfrângeri din capitală, jocul Unicului l-a mulţumit pe Vasile Ouatu, care a considerat că sextetul pietrean este unul valoros, închegat și experimentat. „Echipa a evoluat destul de bine în capitală, am respectat și echipa Tomis, la meciul din etapa trecută și am demonstrat că suntem mai omogeni, mai experimentaţi şi am câştigat clar, cu 3-0. Echipa a demonstrat că are valoare şi poate confirma în acest campionat. Din etapa trecută m-am gândit numai la meciul de la Craiova, pentru că m-au îngrijorat victoriile lor de la Lugoj, dar și cea cu CSM București. Acum, după ce am reușit să le luăm trei puncte și să le învingem clar, cred că echipa noastră este capabilă să termine între primele patru din campionat. Mă bazez pe ceea ce spun”, declară Vasile Ouatu.

Unic-LPS are, practic, trei antrenori

A fost o experiență inedită și pentru cuplul de antrenori Ionuț Harbuz – Mihaela Voivod, unul care îmbină caracterul a doi foști sportivi de excepție, ce au reușit să obțină rezultate numai prin muncă și au jucat volei din plăcere. Angelica Chivorchian este o sportivă care a revenit la Unic-LPS pentru a juca din plăcere. Are, practic, aproape tot ce-și dorește și se poate considera o mămică fericită și o jucătoare care a trecut în carieră de la agonie la extaz în multe momente. S-a spus despre ea că are un caracter puternic și nu se va lăsa modelată de soțul ei, antrenorul Ionuț Harbuz, dar tocmai această legătură, face ca indicațiile să fie puse altfel în practică, în teren. Practic, Unic are trei antrenori, de care poate profita: doi, pe margine și unul, în teren. Tocmai această plăcere de a juca s-a transmis și jucătoarelor de la Unic-LPS, care, în ciuda ”subțirimii” lotului, joacă dezinvolt în multe momente și rămâne, ca în anii trecuți, o echipă de moral. Dacă au un ”dirijor” capabil să întoarcă soarta unui meci de la o minge simplă, atunci pe Unic-LPS n-o bate nimeni! ”E ceva nou şi pentru mine şi, deşi nu ar trebui să spun, nu am avut ca jucător emoţiile pe care le am acum, ca antrenor. Sper să mă pot descurca şi să le transmit fetelor din experienţa mea ca jucător. Le simt pe fete foarte pregătite și determinate”, spune tehnicianul Ionuț Harbuz.

Lorena Ciocian este un câștig

Coordonatorul de joc Lorena Ciocian, este, poate, cel mai reușit transfer din ultimii ani pentru Unic-LPS. Dacă Lorena va ști să se impună ca o ”primadonă” la fileu, niciun ”concert” nu se va termina până nu va da ea recital.  Este stilul de ridicător pe care Vasile Ouatu și l-a dorit dintotdeauna să-l aibă în echipă. Cred că avem o echipă cu experienţă, în care începe să se adapteze şi ridicătoarea Lorena Ciocian la stilul de joc al nostru. I-am dat încredere, o șansă de a se afirma și cred că va juca din ce în ce mai bine”, a declarat Vasile Ouatu, cel care şi-a stabilit anumite priorităţi şi pentru noul sezon al diviziei A1: “Principalul meu scop este acela de a le schimba mentalitatea jucătoarelor şi să le fac responsabile la fiecare meci. Vreau, treptat treptat, să eliminăm greşelile care se fac la început şi să punem în funcţiune un mecanism care să ne aducă rezultate pozitive”. Orice asemănare cu Vasile Miriuță, antrenorul principal al Ceahlăului, este absolut întâmplătoare.

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ