Andreea Marin Iliescu - in atac

În acest sezon, echipa pietreană a renunțat la Cupa României, trimițând junioarele la Târgoviște să piardă, deliberat, pentru a se putea axa pe meciurile din campionat. A fost o decizie grea, cu efecte în planul psihicului tinerelor voleibaliste de la LPS,  nevoite să suporte criticile spectatorilor în două jocuri susținute în fața formației gazdă, ambele pierdute cu 0-3, cu seturi sub 10 puncte, dar criza financiară a dictat o asemenea măsură. Antrenorul Marian Constantin a preluat Unic Piatra Neamţ în vara anului 2010, pentru un al doilea mandat, după ce a mai antrenat formaţia nemţeană în perioada 2006-2007. Revenirea sa, în 2010, pe banca tehnică a Unic-LPS a însemnat cucerirea Cupei Balcanice, primul trofeu european din istoria formaţiei. Acum, Marian Constantin sfidează criza declarând că vrea să se implice cu Unic în lupta pentru titlu.

Vrea echipă, în locul trofeelor

Revenirea lui Marian Constantin în vara anului 2010, s-a concretizat chiar în debutul sezonului regulat de volei cu primul trofeu european cucerit de Unic, Cupa Balcanică. „Meciurile disputate în turneul din Muntenegru unde am întrecut grupările din Serbia şi Turcia ne-au prins foarte bine pentru campionat. Cu moralul şi pregătirea bune am avut până acum un parcurs bun de sezon. Am avut o singură sincopă cu echipa din Constanţa“, și-a amintit antrenorul bucureştean. De altfel, Marian Constantin pare să fie un abonat constant la rezultate remarcabile, din moment ce, la toate echipele antrenate a obţinut câte un trofeu. Primul a fost cel câştigat în anul debutului ca antrenor. „În 2002 am obţinut Cupa României cu RAT Bucureşti, iar în anul următor am luat titlul naţional cu aceeaşi echipă. Cupe şi campionate am obţinut şi cu Rapid, şi cu Dinamo, iar în 2010 am avut succesul european cu Unic în Cupa Balacanică“, a mai spus tehnicianul.

Marian Constantin

Criza financiară, principalul adversar

Principalul adversar în munca antrenorului este criza, dar Marian Constantin este ferm convins că are sorți de izbândă: ”Toată lumea acum gândeşte şi datorită crizei care a fost şi care încă nu a trecut, toată lumea se gândeşte la bani şi mai puţin la sport. Dar încercăm prin cunoştinţe şi prietenii, am foarte mulţi prieteni la echipe de juniori, să aducem ce putem şi să creştem în continuare pentru că ăsta o să fie viitorul”. Campionatul de volei feminin a fost o luptă între Dinamo și Știința Bacău, câștigată de echipa băcăuană, condusă de Florin Grapă și Aurel Cazacu, un cuplu de antrenori redutabil, care a reușit să gestioneze foarte bine bătăliile duse de echipă pe mai multe planuri. Bacăul a reușit eventul, iar Marian Constantin s-a declarat nemulțumit de evoluția fostelor sale eleve, de la Dinamo, despre care a spus că, multe dintre ele, nu și le justifică. Acum a îmbrățișat proiectul unei reconstrucții anevoioase, ce mută responsabilitatea pe umerii unor jucătoare fără experiență. ”Nu se mai cresc copii la juniori , şi datorită faptului că sunt echipe care au bugete de peste 800.000 de euro, cazul celor de la CSM Bucureşti sau Ştiinţa Bacău, şi au adunat tot ce e mai bun, pentru că mirajul banului e, cum spune o vorbă din bătrâni, ochiul dracului. Şi multe jucătoare preferă să aleagă banii şi să stea pe margine, decât să joace la echipe mai puţin cotate dar în care să evolueze meci de meci şi să progreseze şi asta ne dă de gândit”, explică Marian Constantin.

Mihaela Voivod (dreapta) discuta cu Ramona Capatana si Lorena Ciocian

Rapidist, transferat la Piatra Neamț

Marian Constantin e giuleștean convins. Drumul spre cariera de antrenor şi performanţele de pe banca tehnică au fost precedate de o carieră prestigioasă ca jucător. Născut în Giuleşti, Marian Constantin a debutat la Rapid, dar s-a consacrat la Steaua unde a cucerit de 6 ori titlul de campion naţional şi a disputat două finale ale Cupei Cupelor. În ţară a mai evoluat la Deltacons Tulcea, echipă cu care a disputat finala Cupei României şi a ieşit vicecampion naţional. În 1991 s-a transferat la formaţia belgiană Maees Ifiels Zellik unde a câştigat de 3 ori titlul naţional şi a ajuns tot de atâtea ori în finala Cupei Campionilor Europeni. ”Bineînţeles că au fost antrenori care mi-au marcat cariera de jucător precum Ion Şoacă sau Gyula Bartha, dar ca tehnician am încercat să aplic ceea ce am învăţat singur. La Unic colaborez foarte bine cu antrenorul Mihaela Voivod”, susține Constantin, care are o ambiție, ce sfidează criza: „Trebuie să ne implicăm în lupta pentru primele locuri, pentru a nu lăsa valoarea campionatului să scadă. În ani de criză, investiția umană este cea mai indicată, ori noi asta vrem să facem, iar roadele se vor vedea mai târziu. În plus, prin promovarea tineretului în campionat vom lărgi baza de selecție pentru toate naționalele României. Jucăm în noua Sală Polivalentă a oraşului de 4.000 de locuri, unde am vrea să avem sprijinul suporterilor în continuare”.  Startul de campionat este unul foarte greu pentru Unic: în primele 4 etape, joacă împotriva a 3 formații pretendente la titlu: Volei Alba Blaj, CSM Târgoviște și Medicina Târgu Mureș.

Mihai STOIAN

Lotul UNIC-LPS Piatra Neamţ

Lorena Ciocian, Cristina Zanfir, Ioana Marin, Andreea Marin Iliescu, Ana Maria Hambele, Ramona Elisei, Alina Signeanu, Iuliana Matache, Yasmin Constantin, Andreea Munteanu și Alexandra Ciucu – libero.

Program în primele 4 etape

* 15.10.2014 – CSM Satu Mare – Unic
* 18.10.2014 – Volei Alba Blaj – Unic
* 25.10.2014 – Unic – CSM Târgoviște
* 01.11.2014 – Medicina Târgu Mureș – Unic

Articolul precedentProfitul spitalului „risipit” de internările suplimentare
Articolul următorPetre Roman și Gheorghe Flutur, vizită Sub Cetate