Andreea Marin Iliescu - in atac, s-a pregatit cu nationala Romaniei

Unic Piatra Neamţ, fostă campioană balcanică în urmă cu doi ani, fostă campioană națională, câștigătoare a Cupei României și participantă 11 ani consecutivi în cupele europene se confruntă cu probleme financiare grave. Acestea generează exodul jucătoarelor valoroase la alte formații. După plecările Elenei Zaharia la CSM București și Sorinei Buz din vara trecută, au urmat, la un an distanță plecările căpitanului Florina Chirilov la SCMU Craiova, Adinei Stanciu, la Volei Alba Blaj, Mihaelei Albu la Știința Bacău și Cristinei Zanfir la Târgoviște. La toate acestea se adaugă și plecarea antrenorului Daniel Banu, întreaga pregătire rămânând în sarcina profesoarei Mihaela Voivod.

Criza a alungat jucătoarele

Unic a trecut în campionatul trecut prin cea mai grea perioadă de la înființare. Din cauza crizei, echipa pietreană a pierdut un sextet de bază și un antrenor, cu care, în mod normal, ar fi ”defilat” prin campionat. Restanțele financiare care sunt neplătite din primăvară, pun sub semnul întrebării chiar existența formației în prima ligă. “Dacă nu vom fi ajutați financiar, participarea în campionat e pusă sub semnul întrebării. Singur, nu mai pot finanța această echipă”, a declarat directorul Vasile Ouatu. ”Societățile Consiliului Local în loc să ajute echipa, tot spun că echipa este datoare la întreținere, dar nu s-a întrebat nimeni ce eforturi cere o echipă în prima ligă. Și aceia sunt bani și sunt tot o formă de ajutor pentru o echipă ca a noastră, care a dus imaginea municipiului în Europa. În cupele europene, toate societățile Consiliului Local vroiau un panou publicitar în jurul terenului. Este păcat, că după ce am reușit să finalizăm una din cele mai moderne săli de sport din Europa, noi să nu mai avem echipă pentru a participa în cupele europene”, a precizat Vasile Ouatu. Fetele de la Unic, rămase fără ridicător în această vară, după plecarea căpitanului Florina Chirilov, fără două extreme, după transferul Adinei Stanciu și Cristinei Zanfir, dar și fără antrenor, după refuzul lui Daniel Banu de a mai antrena vreodată la Piatra Neamț, debutează în noua stagiune cu trei meciuri puternice, două dintre ele urmând a se disputa în deplasare: cu CSM București și Dinamo, urmând ca în etapa a III-a pietrencele să joace acasă cu Tomis Constanța. CSM Sibiu nu s-a înscris în campionat, dar a fost înlocuită de Rapid București. ”Așteptăm o rectificare de buget pentru a putea plăti restanțele financiare”, a declarat Vasile Ouatu, directorul Unicului.

Greu fără transferuri

O soluţie pentru postul de extremă poate fi Ramona Căpăţână Elisei, pe care patronul grupării pietrene vrea să o convingă să revină pe teren. Voleibalista a mai evoluat la Unic, dar ultima dată a îmbrăcat tricoul Ştiinţei Bacău și a făcut ”naveta” pe ruta Bacău-Piatra Neamț. Pe lângă extremă şi coordonator, formaţia pietreană ar mai avea nevoie de un centru și, bineînțeles, de antrenor. „Este greu să faci transferuri când te afli pe o poziţie ca a noastră. Această echipă are în spate însă o istorie şi nu-i poate fi pusă la îndoială credibilitatea. Faptul că am fost pe locul 8 la finalul campionatului trecut nu este relevant. Eu l-am ales, pentru că nu am vrut să mai cheltuiesc şi am preferat să mă pregătesc pentru viitorul campionat. Jucătoare se găsesc, dar ca şi în celelalte sporturi, trebuie să îţi impui un maxim pe care să ţi-l permiţi”, a menţionat Vasile Ouatu. Echipa are trei posturi deficitare, pe care conducerea vrea să le acopere cu jucătoare cât mai experimentate şi valoroase: un ridicător și două extreme, plus un coordonator tânăr, de la LPS, dacă se poate, am adăuga noi, care să aibă ce învăța de la titularul postului. Clubul pietrean va sărbători, în 2014, 50 de ani de existenţă, iar oficialii acestuia îşi doresc să marcheze jubileul printr-o clasare cât mai bună la finalul campionatului 2013-2014.

Pe ce se bazează Unic

Unic se bazează în acest moment pe 8 jucătoare, Laura Mastahac, proaspă revenită la Piatra Neamț în această vară, Andreea Marin Iliescu, Liliana Curcă, Raluca Purice, Angelica Chivorchian Harbuz, Ecaterina Ghiţă, Andreea Munteanu, Raluca Pichiu şi pe antrenoarea Mihaela Voivod. Echipa s-a reunit și şi-a început pregătirea pentru viitorul sezon fără Mihaela Albu care a plecat la Știința Bacău. “Albu este jucătoarea noastră și vom demonstra acest lucru la FRV. Domnul Grapă s-a cam învăţat să ia jucătoare de la noi”, a declarat Ouatu. Dintre toate jucătoarele prezente la reunirea lotului, Andreea Marin Iliescu a fost convocată la echipa națională, cu care s-a antrenat și a participat în Liga Europeană. Ea este la ora actuală una dintre cele mai în formă jucătoare de la Unic. ”Este o jucătoare muncitoare, care avut ghinion să se accidenteze când ar fi trebuit să joace. Recuperează însă şi va progresa şi mai mult”, spune Vasile Ouatu. Directorul grupării pietrene vorbește și de un antrenor, pe care să îl aducă la Piatra Neamț, chiar dacă are de achitat restanțe din campionatul trecut. „Sunt în discuţie cu mai mulţi. Vreau un antrenor serios, dedicat, care să ştie să şi motiveze echipa”, a precizat Vasile Ouatu. Până găsește Vasile Ouatu antrenor principal, prof. Mihaela Voivod se va ocupa de pregătirea echipei. Până la proba contrarie, a arătat că este antrenorul dedicat acestei meserii, care lucrează de dimineața și până seara târziu și care niciodată nu s-a plâns că-i lipsește ceva. Nici măcar banii…

Mihaela Albu a plecat la Stiinta Bacau

Mihaela Voivod - antrenoarea pe care Unic se bazeaza

Cristi SOROCEANU

FOTO: Gelu CRĂCANĂ

Articolul precedentAnii rezistenţei, anii suferinţei (VII)
Articolul următorAdversar accesibil pentru Petrotub