• interviu cu Mihai Cosma, candidat pentru Colegiul 1 Senat Neamț

– Domnule Mihai Cosma, aveți o misiune grea, să atrageți oameni alături de Partidul Ecologist Român, un partid mic, dar cu un program extrem de clar. Se spune că în campanie voturile costă foarte mult. Cât costă un vot la ecologiști?

– Nu știu cât costă un vot la alte partide. La noi, prețul votului este dat de munca fiecărui candidat, în întruniri electorale, în discuțiile purtate cu oamenii, de munca voluntarilor care vin alături de noi și care nu sunt deloc puțini. Vorbim aici de sute de oameni. Pot să vă asigur că un vot pentru PER este un vor curat. Noi nu atacăm niciun contracandidat, noi venim cu un program clar, cu un program care nu poate să nu fie pe placul fiecărui alegător: vrem o Românie curată, cu un sector economic puternic reprezentat de micii întreprinzători români, cu un mediu de afaceri curat.  Oamenii care vin alături de noi sunt realizați din punct de vedere profesional, oameni care vin în politică pentru un crez, nu pentru îmbogățire sau mai știu eu ce.

– Interesantă ideea aceasta a unui mediu de afaceri curat… Poate o dezvoltați un pic .

– Ar fi multe lucruri de spus. În esență, cred că ar trebui sprijiniți prin programe coerente micii întreprizători români. Programe care să încurajeze crearea de locuri de muncă, programe care să încurajeze spiritul de inițiativă, programe nu mari ca valoare, dar care să dea un semnal clar de sprijinire a clasei mijlocii românești. Cred cu tărie că statul român ar trebui să încurajeze exploatarea rațională a bogățiilor solului și subsolului de către companii românești. Mai cred că firmele care vin cu soluții ecologice în acest domeniu trebuie încurajate și sprijinite prin măsuri la nivel național, care să ajungă până la scutirea de impozit pe profit sau alte facilități fiscale. Un mediu de afaceri curat se poate dezvolta dacă întreprinzătorii nu ar fi blocați de birocrație, dacă nu ar fi puse tot felul de piedici și dacă ar exista un cadru concurențial corect.

– Văd că nu prea vorbiți despre programele europene, care ar putea da o gură de oxigen economiei românești.

– Cred că programele europene ne pot ajuta foarte mult. Din păcate, avem probleme cu derularea lor, probleme pe care ni le-am făcut noi, românii. Nu înțeleg de ce, la nivelul statului român, nu s-a venit cu ideea să existe anumite standarde de costuri în asemenea programe, evident, acolo unde acest lucru este posibil. Să vă dau un exemplu. Există programe de înființare a unor sere. Dacă exista un model standardizat – sau mai multe modele – cu materiale, cu costuri pe metru pătrat, nu apăreau situații când aceeași seră, cu aceleași dotări, costă o dată 100.000 de euro și altă dată 300.000 de mii. Și mai sunt mii de cazuri de acest fel. Luați cazul autostrăzilor, unde avem cele mai mari prețuri din Europa. Cred că atunci nu ar mai fi existat suspiciuni și nici posibilități de fraudă așa de mari. Programele europene sunt o șansă, dar atunci ar trebui să știm cum să profităm de ele și să gândim în viitor.

– Care este crezul cu care vă prezentați în fața alegătorilor?

– Cred că Dumnezeu ne-a lăsat în această țară tot ce este nevoie pentru a ne bucura de o viață bună și că este dreptul fiecărui român să se bucure de aceste daruri. Cred, ca membru al Partidului Ecologist Român, în unitatea poporului român, în viitorul său și nu cred deloc în scandaluri și promisiuni încălcate. Mai cred că este nevoie de o schimbare rapidă în bine!

 

Articolul precedentIoan Scurtu, un mare istoric născut la Dochia: „Malta a dus la reformarea comunismului”
Articolul următorNunta de aur, amânată după alegeri