0:00

Un urs ucigaş a sfâşiat 7 berbecuţi la Ceahlău, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un urs carnivor a sfârtecat 7 berbecuţi din curtea unui sătean din cătunul Dârţu, comuna Ceahlău, duminică dimineaţă, în jurul orei 6,30. Pantelimon Loghin a găsit gardul rupt şi 5 cârlani sfâşiaţi în grădină. Peste tot erau urme de urs, iar spre pădure, animalul săpase o groapă unde şi-a pus la păstrare un berbecuţ pe care n-a mai putut să-l mănânce. Alături erau urmele ospăţului – resturi de la singurul berbec pe care l-a mâncat. „Eu n-am mai văzut aşa ceva”, ne-a declarat Sergiu Vasilică, din cadrul Asociaţiei Lupul cenuşiu.

„În general ursul este omnivor, iar dacă se duce după o oaie, o ia sub braţ şi pleacă, nu le ucide pe toate celelalte. Este clar că acest urs, care a omorât toţi cârlanii din grădina omului, dar a mâncat doar unul şi pe altul l-a pus la «frigider» să-l aibă pe mai târziu, nu e deloc genul de animal care să caute zmeură şi mure. În perioada asta, când oamenii umblă prin păduri după bureţi este destul de riscantă prezenţa lui în zonă. După modul în care se comportă este foarte posibil să fie acelaşi urs care anul trecut a ucis 21 de oi în aceeaşi zonă. Proprietarul n-a ştiut, însă, că există o lege conform căreia poate primi despăgubiri şi a rămas cu pierderea”.

Mai bine informat decât vecinul său, Pantelimon Loghin a făcut o cerere către Primăria Ceahlău şi a solicitat să fie despăgubit cu 2.100 de lei (300 lei ori 7). Autorităţile s-au mişcat foarte repede, astfel că astăzi la ora 10 se va constitui o comisie care va merge la faţa locului să se convingă că paguba a fost produsă, într-adevăr, de un animal sălbatic. Banii se acordă din bugetul de stat, lucru pe care ar trebui să-l ştie toţi primarii şi să nu mai trimită oamenii să „negocieze” cu reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare, care nu ar decât responsabilitatea de a constatat paguba, nu şi de a o acoperi. În România, ursul este protejat prin lege şi pentru capturarea sau împuşcarea fiecărui exemplar este obligatorie derogarea prin ordin de ministru, procedură care durează de la câteva luni, până la un an. Evident, în spatele unei asemenea solicitări trebuie să existe argumente temeinice, nu faptul că a ucis o vacă sau 7 berbecuţi pentru care oricum se acordă despăgubiri, dacă primarii nu sunt prea comozi ca să se „deranjeze”. Problema de fond rămâne protecţia oamenilor care bântuie prin păduri şi pot da nas în nas cu un urs agresiv, care să-i atace, mai ales că asemenea exemplare (lipsite de „timiditatea” urşilor din Parcul Naţional Ceahlău, care se hrănesc cu ciuperci şi zmeură şi ocolesc potecile turistice) pot pargurge şi 50 de kilometri într-o seară, în căutarea hranei preferate. (C. MIRCEA)

Articolul precedentProcurorii DNA au găsit 74.500 de euro în portbagajul Nadinei Simion
Articolul următorDespre Vacanţe, cu dragoste…