copil spital botosaniNou-născuţii prematuri sau cu malformaţii din Moldova pot fi ajutaţi de un singur echipaj specializat, care să-i transporte la centrul regional de la Iaşi. Maternitatea Neamț, de pildă, este clasificată drept fiind una de nivelul II, adică acei copii care se nasc sub 32 de săptămâni sau, născuți la termen, au probleme ce depășesc nivelul maternității, trebuie să fie transferați la un centru regional de nivel III, care, în Moldova, este maternitatea Cuza-Vodă din Iași.

„De cele mai multe ori, trimitem noi o ambulanță la Iași pentru că distanța este destul de mică și nu avem timp să așteptăm ca echipajul să se întoarcă din Bârlad, Vaslui sau Suceava. Trebuie să ținem cont de faptul că pe toată regiunea Moldovei este un singur echipaj de transport neonatal, echipajul de la Iași. Se mai poate apela la transportul aerian, dar nu toți copiii suportă acest tip de transport. Copiii care se nasc la Piatra Neamț cu probleme ce ne depășesc, îi intubăm și îi ventilăm manual ca să fie predați în condiții stabile echipajului de la Iași. Pe 29 decembrie, anul trecut, am avut un asemenea caz. A nins foarte tare, ambulanța noastră era depășită și a trebuit să stabilizăm copilul până a doua zi când a venit echipajul de la Iași”, a declarat șefa secției de Neonatologie a Spitalului Județean de Urgență Neamț, Sorana Iftimia.

De când există acest program de ierarhizare a maternităților, rata mortalității în rândul nou-născuților a scăzut. Dacă în anii 1997-2000 se înregistrau 25 de decese pe an, în rândul nou-născuților, în Piatra Neamț, acum s-a ajuns la 6 decese în 2014 și 8 în 2013. (Oana IOSUB-TOMA)

Articolul precedentŞefa Neonatologiei Neamţ: „Analizele în sarcină pot salva viaţa nou-născuţilor”
Articolul următorNEAMŢ: Problema sediului discutată la bilanţul jandarmilor
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.