ranger junior

Proiectul iniţiat de Asociaţia “Pro Grinţieş” se apropie de final. În zilele de 25 şi 26 septembrie 2014 s-a desfăşurat ultima principală etapă a proiectului, sărbătorirea „zilei ariei protejate” şi diseminarea proiectului. Pe lângă şcolile cu care s-a pornit implementarea acestui proiect (Grinţieş-coordonator grup ţintă Mihai Panţiru, Ceahlău-Daniel Dieaconu, Pipirig şi Poiana Teiului-Cristian Vatamanu, Borca-Romulus Răşchitor, Bicaz-Chei-Aurel Găină) s-a alăturat activităţilor şi Şcoala Crăcăoani (coordonator grup ţintă Dionisie Savin).

Participanţii la proiect împreună cu reprezentanţii Direcţiei de Administrare a Parcului şi ai comunităţilor locale din jurul Ceahlăului, s-au întâlnit la Durău  pentru diseminarea proiectului. A fost vizionat filmul proiectului, cuprinzând imagini cu activităţile desfăşurate, au fost prezentate şi fotografiile cele mai reuşite ale proiectului realizate de profesori şi elevi şi s-au împărţit materialele editate: pliante, ghidul de bună practică (revista proiectului), îndrumarul montan. Au mai rămas de făcut antologia de legende numită „Stâncile Ceahlăului”, luându-se hotărârea de a se realiza în ediţie bilingvă, română şi engleză, la fel dorindu-se să fie şi panourile potecii tematice cu acelaşi nume ce vor aşezate lângă Dochia, Panaghia, Detunate, Toaca, Clăile lui Miron sau Piatra cu apă până la sfârşitul lunii octombrie.

După această activitate, elevii din Grinţieş şi Ceahlău au pornit într-o nouă ascensiune montană, urmând să se întâlnească pe vârf de munte cu cei din Bicaz Chei. Dacă după amiaza zilei de joi 25 septembrie a fost una cu soare şi cu privelişti superbe asupra muntelui Ceahlău, asupra satelor şi văilor adânci ce-l înconjoară, dimineaţa i-a întâmpinat cu fulgi mari de zăpadă, care cădeau liniştit în faţa cabanei, soarele roşietic pierzându-se printre nori deasupra Bicazului. Vremea, care la început părea potrivnică, s-a domolit şi nu i-a împiedicat pe tinerii din cele trei şcoli să urce pe Toaca şi să ajungă până la Ocolaşul Mic şi Masa Dacică şi, deşi frigul şi bruma a făcut ca cele mai multe dintre florile de colţ să capete o culoare cenuşie, la adăpostul Pavilionului Dacic, multe şi-au păstrat albul imaculat.

Şi ca drumeţia să fie întreagă trei capre negre coborâte de pe un ţanc nu s-au sfiit deloc în faţa camerei video şi au dispărut printre jnepeni abia atunci când copiii nu şi-au putut stăpâni exclamaţiile de uimire şi încântare.  Echipa de implementare a proiectului condusă de Cristian Vatamanu (care a început activităţile ca director la Şcoala Poiana Teiului şi le-a încheiat ca profesor la Pipirig, aflând despre destituirea sa în timpul taberei de pe munte) speră că va obţine o nouă finanţare pentru un nou proiect în anul viitor ca să poată închega noi grupuri de rangeri juniori din alte şcoli ale judeţului, din zona sa montană, dar şi din zona de „şes”, căci proteguitori ai muntelui pot fi cu toţii, dar pentru aceasta este nevoie ca Ceahlăul să fie dezvăluit cu toate ale sale minunate şi să primească ceea ce se numeşte „cultura muntelui”.

Echipa de proiect invită pe nemţeni să urce muntele, să străbată poteca tematică „Stâncile cu legende” ce se va realiza cu sprijinul DAPNC, să caute stâncile şi să le afle poveştile, să citească revista „Ranger Junior în PNC” şi să înveţe legile şi poveţele muntelui din „Îndrumarul montan” ce va apărea sub auspiciile Editurii Universitare din Bucureşti şi a Editurii Cetatea Doamnei din Piatra-Neamţ, ultima numită fiind o constantă sprijinitoare a proiectelor de popularizare a frumuseţilor Văii Muntelui. (N. SAVA)

Articolul precedentDumitraş, propus la Naţională
Articolul următorPe urmele Sf. Martiri Brâncoveni la Constantinopol