0:00

Plângerea de malpraxis, adresată de un pacient care a fost desfigurat din cauza unor erori a 4 medici, a fost admisă de Colegiul Medicilor, forul care este tribunalul profesional în sănătate. Mai mult, pe baza dovezilor prezentate de acest pacient, organizația profesională a demarat ancheta în cadrul procedurii disciplinare. Bărbatul, care a învins inerția colegiului, este din Galați și susține că a fost mutilat pe viață ca urmare și a modului superficial în care a fost diagnosticat și operat. Ca să poată răzbi, rare fiind cazurile în care pacienți sau rude au avut câștig de cauză, bărbatul și-a angajat un avocat specializat.

Un pacient mutilat pe viață a găsit înțelegere la Colegiul Medicilor, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Gianina Poroșnicu, avocat

”Cabinetul de avocat Poroșnicu Gianina Vera a reușit să stabilească un precedent. Colegiul Medicilor din România, filiala Galați, (CMR) nu doar că a acceptat că este întemeiată plângerea de malpraxis a clientului nostru, ci a dispus și declanșarea procedurii disciplinare împotriva a patru medici, de către Comisia de Jurisdicție Profesională și Deontologie Medicală a CMR Galați. Cazul clientului nostru este unul dramatic și arată un șir de erori în lanț în sistemul medical, cauzate de tratarea cu superficialitate a simptomelor, diagnosticarea eronată și ducând la mutilarea acestuia. Vom continua să căutăm dreptate pentru clientul nostru, dar ne bucurăm atunci când găsim o astfel de atitudine deschisă din partea organizațiilor profesionale, al căror prim interes trebuie să fie întotdeauna cel al cetățeanului, în caz particular – al pacientului”, a declarat Gianina Poroșnicu, un avocat cunoscut în Neamț mai ales din cazul morții Geanina Sechel (detalii aici ).

Operat de o afecțiune nedovedită…

Un pacient mutilat pe viață a găsit înțelegere la Colegiul Medicilor, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDetaliile din cazul bărbatului de la Galați sunt năucitoare mai ales prin faptul că, deși doi medici lucrează la stat și doi la privat, atitudinea lor a fost aceeași față de pacient. În februarie 2022, bărbatul s-a dus la consultație la o clinică privată de dermatologie din Galați, fiindcă îi apăruse o formațiune în zona nasului. „Diagnosticul a fost de „carcinom bazocelular de aripă nazală stângă”, una dintre cele mai frecvente forme de cancer de piele ce se elimină doar chirurgical, prin excizie. Medicul care l-a consultat în primă fază pe bărbat i-a cerut să meargă să realizeze o procedură suplimentară pentru confirmarea diagnosticului la Ambulatoriul Spitalului Județean din Galați, la unul dintre cei doi chirurgi de la unitatea medicală de stat cu care acesta colabora. Era vorba despre o biopsie cutanată din leziune, cu care pacientul trebuia să se întoarcă la medic, în privat, pentru a decide ulterior direcția tratamentului. Însă la Spitalul Județean din Galați, unul dintre chirurgii recomandați de medicul din privat i-a transmis că nu este nevoie de biopsie, că formațiunea trebuie oricum excizată și că rezultatele suplimentare cu privire la aceasta vor fi văzute ulterior, după operație, la analizele de laborator”, relatează avocatul.

…Și lăsat fără o ureche

Operația a fost programată pe 29 martie 2022, iar „aici intervine una dintre primele probleme reclamate alături de clientul nostru la Colegiul Medicilor din Galați. Fără a-i explica diferențele ce pot rezulta la nivelul culorii pielii, medicii l-au întrebat din ce zonă a corpului ar dori să îi recolteze grefa pentru a acoperi zona excizată de pe față. El a ales șoldul, iar în momentul de față există o diferență vizibilă între culoarea grefei de piele și restul feței”, explică avocatul și adaugă că bărbatul a făcut investigații ca să afle exact ce afecțiune a avut.

Între timp, pe urechea dreaptă i-a apărut o formațiune similară și a mers la consultație la unul din chirurgii recomandați inițial, de la Spitalul Județean Galați. Vera Poroșnicu arată că după ce a fost trimis la un alt dermatolog, al patrulea medic din Galați consultat, pacientului i s-a pus tot diagnosticul de „carcinom bazocelular” și el s-a prezentat la clinica privată unde activa acel chirurg, care l-a operat. „Dacă mi-ar fi spus de la început că aceasta este procedura, aș fi părăsit cabinetul imediat. Doamna doctor, văzându-mă furios, a încercat să mă calmeze spunându-mi să stau liniștit, că nu se vede diferența de mărime și că nu se uită nimeni la urechi. Apoi mi-a sugerat că dacă vreau pe viitor să mă întorc, mi-o face și pe cealaltă la fel”, a explicat bărbatul în plângerea de malpraxis.

„Voi solicita daune pentru mutilarea mea pe viață”

După finalizarea analizelor de laborator, făcute la două laboratoare distincte, au reieșit rezultate diferite: la Galați au depistat un „fibroxantom atipic”, iar un laborator privat din București a realizat un set de analize amănunțite din care a rezultat diagnosticul de „dermatită granulomatoasă palisadantă necrotizant”.

În cele din urmă, bărbatul a formulat și plângere penală. „Cer să fiu prezent în fața comisiei de expertiză medicală. Voi solicita daune morale și materiale pentru suferința cauzată și mutilarea mea pe viață. Din cauza acestor intervenții, viața mea s-a schimbat radical. Mi-am pierdut stima de sine, încrederea în propria persoană, evit să ies unde sunt alte grupuri de persoane, nu mai ies în oraș, nu mai merg la sala de sport, am stări de anxietate, depresie și am probleme și în cuplu”, menționează bărbatul în plângere.

Despre neglijență vorbește și comisia medicilor CMR Galați care a demarat cercetarea disciplinară: „Constatând că cele sesizate întrunesc condițiile art. 115 și 116 din statutul CMR, medicii nominalizați mai sus fiind acuzați că în perioada 08.02.2022 – 05.08.2022 au fost implicați în vătămarea și mutilarea domnului A.C. deoarece nu au făcut investigațiile necesare, punându-i un diagnostic incorect (carcinom bazocelular), tratând cu superficialitate și neglijență afecțiunea reclamantului, acesta primind în octombrie – noiembrie 2022 buletinul de imunohistochimie efectuat la București, cu diagnosticul de Dermatită granulomatoasă palisadantă necrotizant”.

C.I.

 

 

Articolul precedentAccident spectaculos: o mașină de mare tonaj a ajuns cu roțile în sus
Articolul următorCod galben de furtuni şi grindină în Bacău, Neamţ şi Suceava
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.