Reabilitarea secției Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț se pare că va fi următorul subiect de scandal din zona de sănătate în Neamț. Dr. Suzana Constantinescu, medicul șef al secție a avut, în sfârșit, ocazia să prezinte rezultate de pe urma “reabilitării” în fața membrilor Consiliului de Administrație al spitalului. Nu este prima dată de când încearcă să se facă auzită, a tot avut obiecțiuni la modul cum a fost proiectată reabilitarea, pentru că nu corespunde normelor ce țin de circuite și fluxuri. Ca medic specialist și șef de secție, experiența dr. Constantinescu ar fi fost extrem de utilă, mai ales că secția a trecut printr-o acreditare, o dată cu spitalul. „Nimeni nu m-a întrebat nimic, niciodată, nici când s-a făcut proiectul, nici când s-a încheiat contractul! Iar acum am primit, în sfârșit, mobilierul și arată… Uitați-vă și dumneavoastră, dacă astea sunt paturi pentru Pediatrie!”, ne-a declarat dr. Suzana Constantinescu, la două zile după primirea câtorva birouri, a pătuțurilor, a noptierelor și a paturilor mobile de terapie intensivă. Inclusiv mobilierul a fost adus cu întârziere, de aproape două luni, de Sfântul Nicolae, și nu s-a bucurat nimeni.
Managerul interimar al spitalului afirmă, astăzi, după ședința CA, că situația este gravă: „Sunt deficiențe majore, ce țin de asigurarea circuitelor și fluxurilor pe secția pediatrie, lucrările și compartimentările care s-au făcut prin proiect neținând cont de standarde. Este nevoie, de pildă, de saloane mici, cu câte două paturi, pentru a putea caza copiii diferențiat, în funcție de patologii. Proiectantul a făcut saloane mari! Dotările, iarăși, am constatat că nu sunt conforme, pătuțurile pentru copii sunt metalice, din cele care se folosesc la terapie intensivă. Iar după prețurile din contract, ne așteptam să fie mai moderne”, spune dr. Cristina Iacob Atănăsoaie.
Per ansamblu, toate deficiențele din proiect au fost analizate astăzi și rezultatul a dat cu plus la costuri. Iar cheltuielile suplimentare, adică bani din fonduri publice, trebuie temeinic justificate, pentru că „proiectul trebuie refăcut și trebuie refăcut pe cheltuiala proiectantului”. Doar că acesta este de negăsit: „Mi-a răspuns prima dată la telefon, acum două săptămâni. A spus că vine.. N-a mai venit. Pe urmă, oricât am încercat, n-a mai răspuns la telefon. Proiectantul este firma Bodo invest SRL din Iași. Probabil, împreună cu finanțatorul, va trebui să-l acționăm în judecată”, mai spune managerul interimar.
Între timp, mobilierul a fost montat în corpul C al Pediatriei, cel dat în folosință în luna octombrie, mobilierul rămas pentru celelalte corpuri a rămas ambalat, așa cum a fost lăsat în fața pediatriei. Iar constructorul lucrează, așa cum poate, pe corpul B și parțial A.
(C.I.)