0:00

Acum 98 de ani, în timpul celui de-al doilea Război Mondial, în luptele de la Buşteni, cădea la datorie un învăţător de la Şcoala Nemţişor, la doar 34 de ani. Un tânăr dascăl care, după ce s-a luptat cu administratorii comunei ca să ridice o şcoală nouă în satul Nemţişor, şi-a dat apoi viaţa pentru ţară undeva pe Valea Prahovei. S-a născut la 29 august 1882, în satul Socea din comuna Cândeşti – aflăm din Monografia comunei Vânători-Neamţ, alcătuită de învăţătorul Neculai Florian , lucrare aflată încă sub tipar. După absolvirea şcolii primare în satul natal, îl găsim între elevii Liceului Petru Rareş din Piatra-Neamţ (1897-1899), iar în perioada 1899-1905, urmează cursurile Scolii Normale Vasile Lupu din Iaşi. A fost numit învăţător la Şcoala Nemţişor începând cu 1 septembrie 1905. A susţinut examenul de definitivare în învăţământ în anul 1908. Nemulţumit de condiţiile în care îşi desfăşura activitatea, în toţi cei şase ani cât a funcţionat în şcoala de pe malul Nemţişorului a scris tuturor forurilor (inclusiv prefectului de Neamţ) şi nu a abandonat nici o clipă ideea construirii unei şcoli noi în satul Nemţişor, şcoală care s-a inaugurat la 14 august 1911. Iată ce îi scria învăţătorul Moisei primarului comunei Vânători-Neamţ, la 16 ianuarie 1910, după ce, cu câteva luni în urmă se adresase cu o lungă scrisoare prefectului:

„Domnule Primar, am onoare a vă ruga cele ce urmează. După cum se ştie localul Şcoalei din Nemţişor se găseşte într-o stare de nedescris. Pe lângă că frigul din timpul iernei devine insuportabil, apoi mai e şi curentul, igrasia pereţilor şi insuficienţa precum şi situaţia rea. Cred, Domnule primar că D-voastră veţi avea cea mai mare dragoste pentru acest sat şi veţi face tot posibelul a se face şi-n satul acesta un local nou de şcoală, a completa lipsurile simţite şi care trebuia făcute mai dinainte. A avea în vedere că lucrurile grele şi frumoase se fac greu, dar rămân şi fac lauda celor ce le săvârşesc. Cu acestea am toată încrederea că veţi binevoi a se face un împrumut spre a se clădi un local nou de şcoală şi în acest sat. Primiţi vă rog d-le Primar asigurarea consideraţiei mele. Diriginte, Al . Moisei”.

Învăţătorul Alexandru Moisei a cules şi a publicat folclor din satele nemţene Cândeşti, Nemţişor, Războieni şi Vânători-Neamţ constând în cântece de stea, pluguşoare, colinde, alte datini şi obiceiuri. A colaborat la numeroase reviste precum Ion Creangă, Ghilaşul ş. a. În anul 1916, a fost mobilizat ca ofiţer în Regimentul 55 Infanterie cu care participă la război. În luptele de la Buşteni, a fost împuşcat şi a decedat la 27 octombrie 1916, la numai 34 de ani. A fost înmormântat la Ploieşti. I se găseşte fotografia într-un „Tablou al învăţătorilor eroi” din Neamţ. În semn de omagiu, strada principală din satul Nemţişor îi poartă numele, iar prin Hotărârea Consiliului Local Vânători-Neamţ 41 din 24 august 2006 i s-a acordat post mortem titlul de Cetăţean de onoare al comunei. (N.S.)

Articolul precedentPiața Centrală – Cu căciulile în frunte
Articolul următorCeahlăul – CSMS Iaşi 2-2 (0-2) / Pietrenii, spectacol cu buzunarele goale