lovitura de aruncatorIstoria se repetă! După ce, la sfârşitul săptămânii trecute, un bărbat din Iaşi s-a dus cu un proiectil în sacoşă la Poliţia Târgu-Neamţ, de le-a stat inima agenţilor care erau de serviciu, luni seara (27 iulie) un băiat de 15 ani, strângător de felul lui, a dus acasă o lovitură de aruncător de calibru 60 mm. O găsise pe malul râului Români, în timp ce se afla la scăldat cu nişte prieteni. Astăzi, 28 iulie, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamţ a cercetat zona în care a fost găsit proiectilul, din satul Budeşti,comuna Făurei, şi a mai descoperit o grenadă de mână defensivă.

Tot luni, pirotehniştii au cercetat o porţiune de pădure din Poiana, comuna Brusturi, de unde bărbatul din Iaşi „recoltase” proiectilul, şi au mai descoperit o grenadă de mână defensivă, trei stabilizatori pentru lovituri de aruncător şi nouă cartuşe de calibru 7,92 mm.

A treia misiune de început de săptămână a fost la Adjudeni, comuna Tămăşeni, unde un tânăr, în vârstă de 29 de ani, angajat al unei firme ce executa lucrări la podul ce va susţine coloana de apă care va trece peste râul Siret, a găsit un element de muniţie pe malul râului. Echipa pirotehnică a preluat o grenadă de mână defensivă, şi a cercetat zona, pe o suprafaţă de aproximativ 250 mp. fără a descoperi alte elemente de muniţie.

„Declanşarea elementelor de muniţie care au fost manevrate de alte persoane decât de militarii special instruiţi în acest sens a dus la rănirea sau decesul multor persoane”, a declarat slt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ. „Chiar în judeţul nostru s-au produs astfel de evenimente, dintre care amintim decesul unui bărbat, în vârstă de 28 de ani, în comuna Bârgăoani, în anul 2009, şi rănirea gravă a unui bărbat din comuna Boghicea, în anul 2012”.

Pentru a preveni astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ reaminteşte modul corect de comportare la descoperirea elementelor de muniţie:

Anunţaţi imediat evenimentul, prin apel la „112”!

Nu atingeţi elementele de muniţie, declanşarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces!

Izolaţi zona şi nu permiteţi nimănui accesul în apropierea elementelor de muniţie, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiţii de siguranţă!

C. MIRCEA

 

 

 

 

Articolul precedentVictima de la Tămășeni a fost identificată
Articolul următorPensii Neamţ: Indemnizaţii majorate
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.