shoebox afis

* nemţenii le pot oferi daruri de Crăciun copiilor defavorizaţi

Pornind de la ideea că “a dărui nu este o datorie, ci un privilegiu” (spunea John D. Rockefeller jr.) şi că “acel care-şi va dărui bunurile către cei săraci va câştiga la fel de mult sau poate înzecit” (John Bunyan), Asociaţia Hara îi invită pe nemţeni să aducă un zâmbet pe chipul copiilor defavorizaţi.

Este vorba despre proiectul ShoeBox, ajuns deja la cea de-a şaptea ediţie:

Cum te poţi implica? Sunt 4 paşi simpli:
Pasul 1: De ce ai nevoie?

Ai nevoie de: o cutie goală de pantofi (corpul şi capacul), hârtie de împachetat cadouri, o foarfecă/ un cutter, timp şi/sau bani pentru cumpărături sau sortarea lucrurilor din casă pe care vrei să le dăruieşti.
Pasul 2: Ce pui în cutie?
Se învelesc în hârtie cutia şi capacul, fiecare separat, apoi se pun în cutie lucrurile cumpărate sau cele care pot fi dăruite.

Câteva sugestii: dulciuri (ex.ciocolată, biscuiţi, napolitane),  (se evită alimentele perisabile precum bananele, portocalele sau iaurtul); articole şcolare: caiete de scris, creioane colorate, un ghiozdan, un penar, etc., jucării potrivite pentru vârsta şi sexul copilului, produse de igienă personală: periuţă şi pastă de dinţi, săpun, şampon, gel de duş, o felicitare de Crăciun pe care se scriu câteva rânduri pentru copilul care va primi cutia, articole de îmbrăcăminte: un fular, o căciulă, ciorapi groşi, mănuşi sau orice altceva de acest fel, nou sau purtat, orice alt cadou de care ştiţi ca s-ar bucura copiii voştri sau de care v-aţi fi bucurat voi dacă eraţi în locul lor.
Pasul 3: termen limită şi grijă la conţinut
Puteţi pune în cutie tot ce intră, ce vreţi şi ce credeţi că îi trebuie unui copil de vârsta şi sexul pentru care cumpăraţi.

Dacă aveţi o grupă de vârstă şi genul copilului pentru care vă gândiţi să faceţi cutia, încercaţi să sortaţi produsele în aşa fel încât să poate fi folosite când sunt primite (mărimi corespunzătoare la haine, etc.)
Copiii au vârste cuprinse între 2-18 ani.

De asemenea, nu lipiţi capacele pe cutii, le vom lipi la momentul în care veniţi cu ele, când se vor ataşa şi etichetele speciale cu vârsta şi sexul copilului pentru care aţi pregătit cutia/cutiile.
Cei care vor să facă un astfel de cadou trebuie să îşi completeze numele şi adresa de email pe un tabel, pentru ca mai apoi să puteţi fi înştiinţaţi că darul a ajuns untre trebuie.

Pasul 4: Unde se colectează cutiile?
Puteţi aduce cutiile fie la Sediul Asociaţiei Hara, bulevardul Dacia, bl. 8, ap. 24, parter, sau chiar direct la Galeria Mall Piatra Neamţ str. General Dăscălescu.

O pătrime dintre cutii s-au umplut deja

“Proiectul merge destul de bine, cel puţin până acum.

Au umplut cutii atât oameni simpli cât şi persoane cu studii superioare şi cu posibilităţi financiare mai mari. Din cele 200 pe care vrem să le oferim cadou sunt în jur de 50 până în acest moment. Ce-am observat însă şi ce mă bucură e că văd o implicare mai mare din partea copiilor. Au venit grupuri de elevi de la Şcoala 3 si Şcoala 2 din Piatra-Neamţ până acum. Predomină cadourile de la copii pentru copii. Până la urmă, ideea Shoe Box e să învăţăm să dăruim. Iar o parte din cei care-au dăruit vor merge cu noi când vom împărţi cutiile”, ne-a spus Isabela Lazăr, psiholog şi preşedintele Asociaţiei Hara.

Nevoile celor 200 de copii care provin din familiile defavorizate au fost identificate cu ajutorul unor psihologi. Săptămâna viitoare, pe 13 decembrie, campania se va încheia.

Ioana HAGI-STAN