Rep: Peste câteva ore se încheie campania electorală. Cum vi s-a părut?

Elena Udrea: Am luptat în foarte multe campanii electorale de-a lungul timpului. Mă refer nu doar la campania electorală din 2008, atunci când am devenit deputat, ci şi la campanii pentru colegii mei sau pentru preşedinte. Romaşcanii sunt oameni deosebiţi, calzi şi cu inima deschisă care mereu au avut deschisă uşa casei lor pentru mine. De aceea şi uşa cabinetului meu va fi deschisă pentru romaşcani, aşa cum şi ei şi-au deschis pentru mine uşa casei lor. Mereu au discutat cu mine cu sinceritate, mi-au spus lucrurile verde-n faţă şi pentru asta nu ai cum să îi apreciezi. De fiecare dată mi-au demonstrat că nu se lasă manipulaţi de ceea ce văd la televizor şi au mintea deschisă. Am avut posibilitatea de a discuta cu ei, de a vedea care le sunt problemele şi cum îi pot ajuta. Aş fi vrut să cunosc și mai mulți romașcani, dar sunt sigură că voi putea să fac acest lucru în următorii ani, în primul meu mandat de deputat de Roman. În plus, am avut posibilitatea de a merge cot la cot în această campanie cu primarul Leoreanu, care este foarte iubit şi respectat de romaşcani şi care s-a dovedit a fi un partener adevărat în identificarea şi rezolvarea problemelor acestora. Sunt convinsă că parteneriatul Udrea- Leoreanu, care durează de trei ani şi jumătate cel puţin, de pe vremea când eram ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, va dăinui şi în următorul meu mandat de deputat de Roman şi împreună vom continua să facem lucruri bune pentru romaşcani.

Rep: Care a fost cel mai emoționant moment în campania electorală?

Elena Udrea: Cu siguranţă, sfinţirea crucii Sfântului Nicolae de pe Dealul Muncelului. Este un proiect foarte drag mie, pentru că era o dorinţă a locuitorilor din comuna Ion Creangă de 10 ani de zile. E mare lucru că am putut să finalizez, cu susţinerea dlui. primar Prichici, acest proiect într-un timp foarte scurt. A fost o promisiune pe care am făcut-o locuitorilor din comuna Ion Creangă şi pe care am îndeplinit-o, iar crucea poate deveni un simbol nu doar al comunei, ci al întregului Roman. Până la urmă este vorba despre o cruce înaltă de 25 de metri, prima din Moldova şi a doua din România. Este luminată noaptea, oamenii îmi spun că seara, în întuneric, pare că vine de undeva din ceruri. În al doilea rând, este un proiect foarte drag mie, pentru că poartă hramul Sfântului Nicolae, în memoria tatălui meu, pe care îl chema Nicolae.

Rep: Care sunt priorităţile mandatului dvs. de deputat după data de 9 decembrie pentru tineri?

Elena Udrea: Din ce am discutat cu oamenii, dar şi împreună cu dl. primar Leoreanu cred că am stabilit foarte bine care sunt problemele romaşcanilor şi mai ales cum îi putem ajuta. Am stabilit o serie de obiective viabile, pe care ne propunem să le îndeplinim cât mai repede în tot acest timp. Pentru tineri, obiectivul principal este acela de  a crea 1000 de locuri de muncă pentru ca aceştia să nu mai plece din Roman. Astfel, aceştia nu vor mai pleca din oraş sau chiar din ţară în căutarea unui loc de muncă şi vor avea un motiv în plus de a rămâne în Roman. În plus, din discuţiile pe care le-am avut, tinerii îşi doresc crearea unui centru cultural multi-functional cu cinematograf şi bibliotecă. O nouă bibliotecă este utilă nu doar copiiilor şi tinerilor, dar şi pensionarilor pentru care lectura este o modalitate de petrecere a timpului liber. Doar prin fonduri de la bugetul local, efortul financiar este prea mare pentru a fi susţinut şi de aceea, atragerea de fonduri guvernamentale sau europene este esenţială.Tot pentru tineri, ne-am propus să construim 400 de locuinţe în parteneriat public- privat. În această vară au fost inaugurate 160 de locuinţe ANL, destinate tinerilor şi finanţate prin fonduri ale Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, în timpul mandatului meu de ministru. De aceea, ne-am propus un obiectiv fezabil şi care să vină în întâmpinarea uneia dintre dorinţele principale ale tinerilor romaşcani: aceea de a avea propria casă.

Rep: Pentru persoanele mai vârstă care sunt priorităţile dvs. ?

Elena Udrea: Ne-am propus să mărim pensiile. Primul pas va fi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei. Grija pentru persoanele în vârstă este una dintre cele mai importante preocupări ale echipei Udrea – Leoreanu. De aceea, mărirea veniturilor pensionarilor este unul dintre obiectivele mele principale. Primul pas va fi indexarea pensiilor cu rata inflaţiei. Măsura este absolut necesară mai ales după evenimentele politice din această vară, ce au creat instabilitate economică şi au dus la creşterea galopantă a inflaţiei. O să vă spun un lucru pe care din păcate, nu mulţi îl cunosc şi presa refuză să îl reţină : eu nu am fost de acord cu micşorarea veniturilor pensionarilor. Dar apoi nu am avut de ales şi decizia a fost luată. De aceea mi-am luat această obligaţie personală : trebuie neapărat, în scurt timp de la instalarea noului Parlament să mărim pensiile. În plus, legat de activitatea parlamentară voi propune Legea Udrea- Legea de stimulare a angajării persoanelor de peste 45 de ani. Problema şomajului este cu atât mai dramatică la nivelul persoanelor de peste 45 de ani, care îşi găsesc mult mai greu un loc de muncă. De aceea, obiectivul legii va fi acela de a stimula angajarea celor care au trecut peste vârsta de 45 de ani.

Rep: Cum v-aţi acomodat în noua dvs.  casă ?

Elena Udrea: Mă simt foarte bine în apartamentul meu de pe strada Cuza Vodă. Este un apartament cu trei camere pe care mi l-am decorat singură, cu ajutorul mamei mele şi al cumnatei mele. Am fost foarte ocupată în întâlnirile cu romaşcanii pe care le-am avut în toate cartierele din Roman şi în comuna Ion Creangă, ajung acasă doar să dorm şi plec dimineaţa devreme. Noroc că stau cu mama şi are cine să-mi mai facă o mâncare gătită. E un bloc liniştit şi mă simt foarte bine. Am văzut ceva apartamente până să îl aleg pe acesta, dar am luat decizia potrivită. De altfel mă simt bine între oamenii pe care doresc să îi reprezint în Parlament și Romanul va fi, mulți ani de acum înainte, casa mea. Le sunt extrem de recunoscătoare celor care mă consider deja membru al marii familii romașcane.

 

Articolul precedentVernisaj la „Art Gallery Central Plaza”
Articolul următorCrîșmariu: Hotărâți-vă viitorul. Votați poziția 7 pe buletinul de vot.