0:00

Sfârşitul lunii iulie ne aduce pe cap, în fiecare an, una dintre manifestările cele mai ostile la adresa României. E şcoala aceea de vară blestemată de la Băile Tuşnad unde suntem jigniţi şi umiliţi de toată floarea cea vestită a iredentismului maghiar. Obrăznicia lor transfrontalieră a fost constant tolerată, ba deseori şi girată de conducătorii oficiali de la Bucureşti.

Proiectul de lege privind autonomia, pregătit de UDMR împreună cu Partidul Civic Maghiar, e preconizat a se afla în centrul atenţiei, după ce va fi lansat în dezbatere publică în zilele următoare. Pe masa de lucru, anunţau liderii UDMR, s-au aflat două variante lucru – una înacadrată în actuala Constituţie, a doua mizând pe o Constituţie nouă sau amendată – a căror „acoperire” se cheamă iniţiativă cetăţenească din România susţinută de austrieci din Tirolul de Sud italian, germani din Danemarca şi Belgia, italieni din Slovenia şi unguri cât cuprinde, potrivit relatărilor presei din ultimele zile. După cercetări adânci, udemeriştii au descoperit ceva favorabil în Declaraţia de la Alba Iulia de la Marea Unire, anume un articol care garantează o serie de drepturi „pentru popoarele conlocuitoare”. Dar acestea sunt depăşite istoric. Ca dovadă, Comisia Europeana a respins anul trecut un alt proiect de iniţiativă cetăţenească, susţinut de UDMR, care prevede autonomie lingvistică şi culturală pentru minorităţile autohtone. Justificarea e simplă: proiectul încalcă Tratatul de la Lisabona. Chestiunile de acest gen ţin de competenţa statelor membre, prin legi naţionale, nu de competenţa comunitară. Ca urmare nu se poate impune sub nicio formă o directivă europeană. Mai departe şi pe scurt, cei cu iniţiativa de anul trecut n-au renunţat şi au contestat decizia Comisiei la Tribunalul Uniunii Europene (instituţie autonomă faţă de Curtea de Justiţie a UE şi care funcţionează din 1989 – n.a.), unde sunt susţinuţi de Ungaria. În cauza de la Tribunal a intervenit guvernul nostru, luând partea Comisiei. Ministrul de Externe Titus Corlăţean nu a ezitat să arate că „Ungaria vrea să devină tutore internaţional al minorităţilor maghiare din statele Uniunii”. Pe fond, alături de Comisie, ai noştri acţionează pentru a preveni extinderea competenţelor UE în domenii ce ţin de suveranitatea naţională. Partea cu suveranitatea a rămas străină de UDMR.

Pe lângă susţinerea iniţiativei cetăţeneşti – ediţia 2014 (care vrea articolul din Declaraţia de la 1918 în Constituţie), prin vocea vocea liderului Kelemen Hunor (viceprim-ministru şi ministru al Culturii în Guvernul României) se recurge la clasica ameninţare cu ieşirea de la guvernare în contul iniţiativei – ediţia 2013, combătute de Guvern. Zadarnic să-i explici că dezbatem o problemă gravă de stat, nu de politică internă. După ce au consacrat „şantajul şi etajul” ca mutaţie genetică în politica post-decembristă, udemeriştii nu observă că se apropie de ultimul etaj al suportabilităţii, un teren ce se impune a fi ocolit atât de Putere, cât şi Opoziţie.

Viorel COSMA

Articolul precedentUnele doamne e speciale
Articolul următorMarius Crăciun şi finul lui, la judecată pentru trafic de influenţă