craciun 01

* „Implicarea mea în acest dosar e mică spre deloc”, ne-a declarat Codrin Coroamă

Maris Crăciun, Nadina Simion, Codrin Coroamă şi Cristian Cojocaru (unul din cei mai cunoscuţi avocaţi din Bacău) au fost trimişi în judecată, de către procurorii DNA, sub acuzaţia de trafic de influenţă. Dosarul a fost înregistrat, vineri, 4 iulie, pe rolul Curţii de Apel Bacău şi urmează să intre în camera preliminară. Ancheta a început în noiembrie anul trecut şi se referă la „date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada august-octombrie 2013, învinuitul Cojocaru Cristian, avocat în cadrul Baroului Bacău, a pretins de la două persoane  suma de 75.000 euro, pentru a-şi exercita influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra magistraţilor judecători din cadrul Curţii de Apel Bacău, în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, de punere în libertate a uneia dintre persoane, cercetată în stare de arest preventiv pentru infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani”, conform comunicatului DNA Bacău.

“Persoana cercetată în stare de arest preventiv” este Marius Crăciun, care a atacat de fiecare dată prelungirea mandatului de arestare şi n-a obţinut, cel puţin până acum, clemenţă din partea magistraţilor de la Curtea de Apel Bacău. Dacă s-a încercat eliberarea lui “contra cost” urmează să se stabilească pe parcursul procesului. Deocamdată, atât avocatul Cristian Cojocaru, cât şi Codrin Coroamă neagă că ar avea vreo vină în toată povestea.

“Eu am nişte rezerve în a vorbi despre dosarele penale în general”, a precizat avocatul Cristian Cojocaru. “Şi dacă nu discut despre dosarele altora, cu atât mai mult evit să discut despre dosarul meu. Sunt multe lucruri care nu se leagă, dar procesul este abia la început şi eu zic că se vor lămuri pe parcurs. Am fost chemat de vreo două ori la DNA pentru audieri şi nu s-a luat împotriva mea decât măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile, atunci la început, iar ulterior nu a mai fost prelungită”.

Întrebat dacă ancheta i se trage de la vreun denunţ al cuplului Marius Crăciun – Nadina Simion, avocatul Cojocaru a răspuns sec: “Nu mai sunt avocatul acestui inculpat!”.

“Fiind naşii mei de cununie, m-am gândit să le angajez avocaţi”

La rândul său, Codrin Coroamă ne-a declarat că nu s-a gândit nicio clipă că va ajunge pe mâna anchetatorilor DNA: “Eu am fost la locul nepotrivit, în momentul nepotrivit. Marius Crăciun şi Nadina Simion sunt naşii mei de cununie şi, în virtutea acestei relaţii, în perioada în care ei erau plecaţi din ţară, m-am gândit că e de datoria mea să le caut avocaţi. Am optat pentru Cristian Cojocaru pentru că auzisem că este cel mai bun avocat din Bacău. Pe urmă, m-am trezit chemat la audieri, la DNA, şi am aflat că sunt acuzat de complicitate nu la trafic de influenţă, ci la cumpărare de influenţă. Nu am avut cunoştinţă nicio clipă despre vreo discuţie sau vreo promisiune de eliberare a naşului meu contra cost, nu ştiu nimic despre vreo tentativă de corupere a vreunui magistrat, am declarat aceste lucruri şi consider că am dreptul la prezumţia de nevinovăţie, la fel ca oricare altă persoană din dosar. Nu am altă implicare decât angajarea celor doi apărători şi faptul că i-am făcut cunoştinţă Nadinei Simion cu avocatul Cojocaru, când ea s-a întors în România. Nu am văzut rechizitoriul, nu ştiu ce scrie acolo şi nici nu mă interesează atât timp cât ştiu că implicarea mea a fost mică spre deloc. Am încredere că dosarul va fi judecat corect. Şi chiar vă rog să precizaţi că relaţia mea cu Marius Crăciun şi cu Nadina Simion nu mai există, din cauza unor certuri care nu au avut legătură cu dosarul despre care vorbim”.

Marius Crăciun, la arest de un an

Dosarul în care Marius Crăciun şi alte 10 persoane, printre care şi fostul consilier judeţean Nadina Simion, sunt judecaţi pentru constituire de grup infracţional organizat şi evaziune fiscală,datează din primăvara anului trecut. Pe 31 mai 2013, Tribunalul Bacău a decis să emită mandat de arestare în lipsă pe numele lui Crăciun, care a fost reţinut, două luni mai târziu, în Franţa.

Conform rechizitoriului DNA  “În perioada octombrie 2011 – aprilie 2013, inculpatul Crăciun Marius a iniţiat un grup infracţional organizat pe care l-a constituit împreună cu inculpatul Varga Florin-Irinel. La acest grup au aderat, în diferite perioade de timp şi inculpaţii Bârlădeanu Cosmin Dragoş, Cristea Eduard-Vasile, Simion Nadina, Andrieş Mircea, Varga Cosmin, Nicula Constantin Claudiu şi Fichitiu Andrei Ştefan. Gruparea infracţională şi-a desfăşurat activitatea infracţională prin intermediul a trei firme: SC ROMSPEED DOWNSTREAM SRL, SC ROMEST ONE SPEDITION SRL şi SC FOCUS PETROIL SRL. Scopul grupării a fost săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală prin derularea unor ample operaţiuni de achiziţii intracomunitare de combustibili şi comercializarea acestora pe piaţa internă, fără plata TVA şi a accizelor datorate bugetului de stat, fapte ce au avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat cu suma totală de 4.520.880,43 lei (echivalentul a 1.033.495 euro)”.

Procesul se află pe rolul Tribunalului Bacău, instanţa care a prelungit, din 30 în 30 de zile, mandatul de arestare emis pe numele lui Marius Crăciun.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentUDMR se apropie de ultimul etaj
Articolul următorȘtrandul este aproape gata