pietricica turism

Poliția Neamț a deschis dosar de ucidere din culpă în care se cercetează moartea Anei Geanina Sechel după naștere. Ancheta a pornit, în primă fază, în jurul faptei, iar în funcție de ce vor stabili medicii legiști și analizele histopatologice să se contureze dacă și care sunt persoanele responsabile. Inspectorul Elena Bulgărea, purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, ne-a declarat că „în ziua de 1 decembrie, imediat după moartea pacientei, s-a deschis dosar de ucidere din culpă asupra faptei, urmând ca în baza cercetărilor să se stabilească persoanele vinovate”.

De astăzi, 6 decembrie, hârtiile la dosar curg dinspre Spitalul Județean de Urgență (SJU) Neamț, care trimite nu doar dosarul medical al tinerei mame, ci și date profesionale – cu tot cu specializări – ale medicilor implicați în actele medicale din perioada internării gravidei și până la decesul înregistrat oficial la ora 23:03, din 30 noiembrie. Dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar SJU spune că „astăzi am primit adresă de la poliție să trimitem copii după foaia de observație a pacientei, procedurile interne de pe secția obstetrică-ginecologie, date despre medicii care s-au ocupat de pacientă – fișa postului, specializări”. Între timp, spitalul continuă propria ancheta internă ajunsă în faza strângerii imaginilor de pe camerele de supraveghere din secții.

Și Colegiul Medicilor Neamț a început cercetările, după cum ne-a declarat ieri, 5 decembrie, dr. Josef Koszeghi. Doar că „facem o analiză asupra acestui caz, nu neapărat pe o culpă, ne-am autosesizat, familia nu ni s-a adresat”, afirmă președintele colegiului. Acesta mai precizează că în ultimii 25 de ani au fost și situații în care pacienții sau aparținătorii care au făcut acuzații de malpraxis au câștigat „nu mai rețin spețele și câte au fost, dar au fost și care au pierdut”. Concluzia medicilor judecători este extrem de importantă, în condițiile în care poate elucida în ce măsură fiecare din medicii care s-au ocupat de Ana Geanina Sechel a făcut, într-adevăr, tot ce a putut pentru ea. Argumentele specialiștilor se adaugă raportului medico-legal în dosarul poliției.

Ancheta poliției durează, concluzia histopatologică putând fi aflată în câteva săptămâni, și continuă cu audierile. (C.I.)