Salvamontiştii au avut două acţiuni dificile, în două seri consecutive, când au fost anunţaţi că două grupuri de turişti, din care făceau parte şi copii, s-au rătăcit în unele din cele mai periculoase zone din masiv.
“În seara de 19 august, în jurul orei 18, un grup format dintr-un adult şi doi copii de 6 si 8 ani, a anunţat prin intermediul 112 că se află în dificultate în zona înaltă a Parcului Naţional Ceahlău, între Ocolaşul Mic şi zona de abrupt a Jgheabului Arcadei”, ne-a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. “Zona este deosebit de periculoasă şi în decursul anilor acolo s-au înregistrat inclusiv accidente mortale. Echipa de intervenţie a început căutările şi i-a localizat în jurul orei 20. Din cauza întunericului şi a faptului că nu aveau nicio sursă de lumină au fost conduşi la cabana Dochia, unde au înnoptat”.
În seara de 20 august, în jurul orei 21, povestea s-a repetat, cu diferenţa că o femeie – cetăţean canadian, care era însoţită de doi copii, unul de 6 ani şi celălalt de 9 ani, s-au rătăcit în zona Clăile lui Miron.
“Echipa din Baza Dochia a reuşit să-i găsească în aproximativ două ore şi să-i coboare în zona Izvorul Muntelui”, a mai precizat Raul Papalicef. “Copilul de 6 ani era într-o stare de epuizare şi uşor început de hipotermie şi a trebuit cărat în spate de unul dintre salvatori”.
Salvamontiştii atrag atenţia turiştilor să ţină cont de faptul că, în pădure, se întunecă brusc şi să-şi calculeze timpul de ascensiune, aşa încât după amiază să fie deja la loc sigur. (C. MIRCEA)