0:00

Turist din Braşov, accidentat în zona abruptă de la Dochia, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiUn bărbat din Braşov, care făcea parte dintr-un grup mai mare de turişti, s-a accidentat sâmbătă (20 februarie) după-amiază, după ce-a alunecat pe gheaţă în zona de abrupt din vecinătatea cabanei Dochia. Imediat au fost anunţaţi salvamontiştii, care au constatat că rănitul are traumatisme serioase la nivelul toracelui şi al unui braţ, lucru care impunea evacuarea sa imediată din masiv.

Chiar şi după imobilizare şi acordarea primului ajutor, victima acuza dureri foarte mari lucru care a îngreunat transportul, iar la un moment dat chiar s-a pus problema solicitării unei intervenţii aero”, a declarat Raul Papalicef, şeful Serviciului Salvamont Neamţ. „Traseul cu foarte multă gheaţă a necesitata eforturi deosebite, utilizarea echipamentelor speciale de asigurare şi solicitarea unei a doua echipe suport care a venit din Baza de Intervenţie Durau, şi a preluat victima undeva în jurul cotei 1500”.

Dupa câteva ore de transport în condiţii dificile, rănitul a fost predat echipajului medical de pe ambulanţa care aştepta la Curmătura Lutul Roşu, iar ulterior a fost dus la spital.

Din cauza diferenţelor mari de temperatură înregistrate în perioade scurte, zona superioară a masivului Ceahlău este acoperită cu un strat gros de gheaţă, mai ales pe potecile turistice şi în vecinătatea acestora. Acest lucru îngreunează orice deplasare, chiar şi în condiţiile în care turiştii au echipament foarte bun. Bărbatul din Braşov avea încălţări de munte, dar tot a alunecat şi a căzut. În ultima perioadă mai mulţi turişti au duferit traumatisme după ce s-au accidentat pe potecile acoperite cu gheaţă, dar cazul de sâmbătă a fost cel mai grav.

Cristina MIRCEA

 

Articolul precedentPiatra Neamț, gazda Olimpiadei Internaționale de Informatică a Europei Centrale
Articolul următor„Antrenament” pentru Evaluarea Națională
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.