spirometrie

De la 1 octombrie şi până la sfârşitul anului, Societatea Română de Pneumologie derulează o campanie națională pentru depistarea bronhopneumopatiei obstructive cronice (BPOC) în 17 judeţe din ţară şi în Bucureşti. Romanul este inclus în lista localităţilor care participă la această campanie și toate persoanele care doresc o testare a plămânilor se pot adresa cabinetului medicului pneumolog Silvia Ciubotaru, din Policlinica Roman. Printr-o metodă neinvazivă și foarte precisă, spirometria, romașcanii pot afla cu ușurință dacă au probleme la plămâni. Deocamdată, aceștia nu se înghesuie la ușa cabinetului. Cei care au făcut-o, nu au venit doar pentru un control de rutină, ci pentru că aveau probleme cu respiraţia. Din 10 pacienți controlați la plămâni, 10 s-au dovedit a avea probleme de sănătate. Unul dintre adulţi a fost chiar diagnosticat cu tuberculoză.

„Am descoperit şi bronşite, în diferite stadii, sau persoane care sufereau de astm bronşic şi au primit cu toţii tratament. Aşteptăm toţi romaşcanii care doresc să îşi facă un control la plămâni să se adreseze cabinetului, deoarece, până la finalul lunii decembrie, continuăm să facem spirometrii gratuite”, a precizat medicul pneumolog Silvia Ciubotaru, din cadrul Policlinicii Roman.

Spirometria, investigaţia cea mai potrivită pentru a identifica BPOC, se face simplu şi rapid, iar rezultatele se dau pe loc. BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Semnele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de lipsă bruscă de aer). (Z.C.H.)

Articolul precedentRomașcanii împiedică hingherii să-și facă treaba
Articolul următorToamna – sezonul afecţiunilor respiratorii