0:00

Tricolor la… MAXIM, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Mijlocaşul Alexandru Maxim, jucătorul descoperit și format de preofesorul Constantin Pancu, actualul director adjunct al Liceului cu Program Sportiv Piatra Neamț,a fost unul dintre cei mai afectați tricolori după ratarea calificării la Campionatul Mondial din Brazilia. Pietreanul, în vârstă de 23 de ani, este la ora actuală, cel mai bun pasator din Bundesliga (9 pase de gol) și poate fi o adevărată afacere pentru şvabi, care au pe masă o ofertă de 10 milioane de euro de la Liverpool. Descoperit de profesorul Constantin Pancu şi format ca mijlocaş ofensiv la Clubul Sportiv Ardealul Cluj, Maxim a fost jucătorul care i-a adus selecționerului Victor Pițurcă cele mai multe critici, după meciul tur dintre Grecia și România, deoarece n-a fost utilizat decât 4 minute. În schimb, la București, a fost cel mai bun român de pe teren, contra Greciei, în jocul terminat la egalitate, 1-1.

Final cu ochii în lacrimi

Alexandru Maxim a împlinit 23 ani, anul acesta, an în care Victor Piţurcă l-a convocat la naţionala de seniori a României și, a avut o primă posibilitate cu naționala țării noastre, de a junge la un turneu final de campionat mondial. Finalul dublei cu Grecia, l-a găsit plângând pe gazon, suferind pentru ratarea calificării. ”După meci am visat că mă certam cu el, că nu verticaliza jocul, că nu șuta la poartă, că nu juca eficient, pentru echipă, atât de mare a fost trăirea pe care am avut-o la meciul cu Grecia”, povestește Constantin Pancu. ”Îmi amintesc că cineva… nu pot să-i dau numele, din respect pentru anii pe care îi are, mi-a zis că Maxim nu se va face în veci fotbalist. Eu, însă, am continuat să cred în el, pentru că, prin mâini, mi-au trecut sute de jucători, dar un talent ca el, mai rar. A plecat la Clubul Sportiv Ardealul, pentru că acolo putea progresa”, își amintește Pancu.

Ar fi preferat să nu joace, dar România să se califice

Mijlocaşul pietrean a fost cel mai afectat din tabăra tricolorilor, după dubla contra Greciei. „Primordial era să ne calificăm, a fost mai puţin important ce reuşesc eu, sau alt coleg”, a spus Maxim după ratarea calificării la mondialul brazilian. Mijlocaşul lui Stuttgart spune că ar fi preferat să nu joace, ca în partida tur, când a intrat în joc în ultimele patru minute, dar România să se califice, însă recunoaşte superioritatea adversarilor.
„Nu am reuşit să înscriem şi s-a terminat urât pentru noi. Noroc… Fotbalul nu se joacă numai pe noroc. Din păcate, grecii au fost mai buni ca noi în aceste meciuri. Eu nu îmi fac o evaluare. Cel mai important era să ne calificăm noi, fie că jucam eu, fie că nu jucam. Fotbalul se joacă pe goluri, iar noi nu  nu am marcat. La Atena a fost mai grav ce s-a întâmplat cu arbitrajul. Fanilor le acord nota 100. Au fost alături de noi, ne-au susţinut din primul minut”, a mai declarat Maxim după meciul România – Grecia, încheiat cu scorul de 1-1.

Diferenţa dintre noi şi ei

Maxim a fost evidențiatul presei sportive, după jocul de la București contra Greciei. S-a plimbat pe tot terenul, a bătut bine fazele fixe, însă grecii au dominat la duelurile aeriene în propriul careu. A adus un plus de tehnicitate care ne-ar fi ajutat şi în turul de la Atena. Analizând diferența dintre fotbalul românesc și cel în care fotbalul este avansat, atât la nivelul echipelor de club, cât și la nivelul echipei naționale, totul pleacă de la concurența pe posturi, de la vârsta junioratului. Maxim spune că a fost obişnuit cu o concurenţă acerbă pe post, încă de pe vremea când activa la tineretul echipei Espanol Barcelona. „Jucătorii sunt monitorizaţi şi chiar există o statistică a fiecăruia. Cam la două luni după analiza antre-namentelor şi modul în care te pregăteşti, antrenorul decide dacă un jucător pleacă sau rămâne, deoarece clubul nu-şi permite să ţină anumiţi jucători ce nu mai pot creşte în valoare. La noi în ţară cel mai mare duşman al meu a fost mentalitatea. Nu vorbesc de condiţii, dar vedeţi că, în cele mai multe cazuri, antrenorii sunt schimbaţi des de patroni, iar aceştia decid şi cine joacă şi transferurile”, mai povesteşte Maxim.

Preferă naționala României

Întrebat ce echipă va alege, Maxim nu spune nimic de Stuttgart, nici de Borussia Dortmund, sau Liverpool, echipe care îl doresc pe mijlocașul român. Răspunsul lui este tranșant și nu pune problema antrenorului, așa cum obișnuiesc mulți fotbaliști care se cred vedete: „Ţin cu naţionala României. Acolo vreau să joc, până nu mai pot. Nu mă întrebaţi nimic de nicio altă echipă, pentru că naţionala are cei mai mulţi fani şi acolo vreau să fiu înconjurat de ei. Sper ca prin evoluţia mea să pot îmbrăca tricoul de titular al naţionalei, până ies la pensie. Mai avem mult de muncă până să ne calificăm la un campionat mondial, ori european. Nu-mi propun să fiu ca Gheorghe Hagi. Îmi propun să fiu Alexandru Maxim şi atât. Iar dacă prin evoluţia mea îi voi mulţumi şi pe cei din Piatra Neamţ şi pe cei din Târgu jiu şi pe cei din Bucureşti, atunci înseamnă că mi-am făcut datoria faţă de naţională şi voi fi eu însumi mulţumit”.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedent”Ziua naţională fără tutun” marcată la LPS Piatra Neamţ
Articolul următorActualitatea culturală