vasiloiu

• prin decizia instanței, mandatul acestuia a încetat odată cu ordinul prefectului, din ianuarie
• rămâne de văzut dacă și consilierii încă pe funcție vor dori să ia act de acest lucru

Pedelistul Gheorghe Vasiloiu a pierdut definitiv și iremediabil mandatul de consilier județean după ce Tribunalul Neamț i-a respins obiecțiile formulate la adresa ordinului de prefect care l-a lăsat fără locul din legislativul nemțean. Instanța a constatat că ordinul prefectului este valabil, că dl. Gheorghe Vasiloiu nu mai are mandat de ales județean și, deci, s-a pronunțat în consecință. Hotărârea a ajuns și la Palatul Administrativ și va fi pusă pe masa plenului în ședința extraordinară de pe 17 aprilie.

Rămâne de văzut dacă și ceilalți consilieri județeni vor aprecia regimul incompatibilității și-al conflictului de interese în același spirit precum Tribunalul. Nu de alta, dar s-au mai văzut situații în care profesioniștii într-ale administrației publice locale sunt mai juriști decât juriștii și, dacă ei nu vor să ia act de un lucru evident, atunci nu vor și pace. De principiu, lucrurile ar trebui să se tranșeze în ședința de mâine a Consiliului Județean Neamț, când aleșii au în mapă un proiect prin care se vacantează locul care i-a aparținut lui Vasiloiu. Aparatul de specialitate al CJ Neamț și-a făcut datoria și, din referatul constator plus expunerea de motive de la proiectul cu pricina, dincolo de limbajul de specialitate, reținem că ”La data de 8 aprilie 2014, Tribunalul Neamț, Secția a II-a Civilă de Contencios

Administrativ și Fiscal, a respins cererea de suspendare a Ordinului Prefectului Judeţului Neamţ nr. 13/2014, formulată de către domnul Gheorghe Vasiloiu”, fapt pentru care se propune, ”potrivit competenţelor legale conferite de art.12 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, propun Consiliului Judeţean Neamţ adoptarea unei hotărâri privind declararea ca vacant a locului de consilier județean ocupat de domnul Gheorghe Vasiloiu”.

* Puțină istorie

Reamintim că dl. Gheorghe Vasiloiu s-a ales consilier județean la al doilea mandat în 2012, pe lista APEL, din partea PDL. După ce ziarul Ceahlăul marcă înregistrată a relatat că, de-a lungul mandatelor sale, Gheorghe Vasiloiu a susținut inclusiv prin vot alocarea unor sume importante de bani la FC Ceahlăul SA, societate unde apărea în calitate de membru fondator și acționar, în luna ianuarie 2014, prefectul George Lazăr a constatat prin ordin că dl. Vasiloiu este în contradicție cu legea privind incompatibilitatea și, deci, că mandatul acestuia încetează de drept. ”Domnul Vasiloiu este profund incompatibil, nu doar incompatibil”, spunea prefectul la acea vreme. Gheorghe Vasiloiu a avut posibilitatea atacării în Contencios a ordinului prefectului, ceea ce a și făcut, dar de acum nimic nu-i mai împiedică pe ceilalți consilieri județeni să constate locul rămas liber și să-l ocupe cu următorul din lista APEL, respectiv romașcanul Lucian Pascariu.

Poate doar niște indicații discrete și ordine explicite…

Irina CĂLIN

Articolul precedentOperațiunea MOC – faza pe cejeu
Articolul următorCimentul Z100, noul produs de la Carpatcement