campeanu ministru stan 01
Un ministru și un general cu bătăi de cap privind examenele

Actualizare:Profesorii care au fost sancționați de către comisia constituită la nivelul ISJ Neamț provin din școli din Vânători- Neamț, Pipirig, Brusturi, Agapia, Târgu-Neamț.

Timp de 3 zile, la nivelul Inspectoratului Școlar Neamț a fost mare agitație, deoarece trebuia să se ia o decizie privind sancționarea profesorilor care au ”pactizat” cu elevii în timpul examenului de bacalaureat. S-a constituit o comisie, condusă de inspectorul Constantin Corlățeanu, din care  mai fac parte Gabriela Grigore, din partea sindicatului, directoarea de la Asachi, prof. Constanța Chelaru și inspectorii Gheorghe Brânzei și Tudoran Moga. După ce au mai vizionat încă o dată imaginile din sălile de examen, au luat hotărârile despre care Viorel Stan, generalul de la Neamț spune că sunt obligatorii pentru conducerile unităților școlare din care fac parte profesorii.

În urma analizei au fost stabilite mai multe paliere de culpă pentru cele 27 de cadre didactice vinovate. Astăzi s-au prezentat doar 23 la sediul Inspectoratului pentru a primi decizia. Dintre aceștia, 3 au aflat că nu vor mai fi profesori, decizia luată de comisie fiind aceea de desfacere a contractelor de muncă. Sancțiunile au continuat gradual: pentru 4 cadre didactice s-a diminuat salariului cu 15 % pentru o perioadă de 6 luni, pentru 14 aceeași sancțiune, doar că pe 4 luni și pentru alți 2 pentru o perioadă de 2 luni.

În privința celor 4 care au lipsit pe motiv de concediu în afara țării, se pare că doi vor fi și ei sancționați cu desfacerea contractului de muncă.

Comisia a mai stabilit și sancționarea președinților celor două centre de examen, de la Liceul Economic ”Vasile Conta ” Târgu Neamț și Colegiul Național ”Ștefan cel Mare. Florin Irimia a fost sancționat cu 70% din indemnizația de președinte de comisie, iar Ilie Bologa cu 30%. Explicația acestei diferențe o reprezintă numărul de elevi eliminați, explicație care nu rezistă nici celei mai elementare logici.

Viorel Stan a declarat că ”aceasta comisie a acționat profesionist, cu maturitate și seriozitate, analizând fiecare situație incriminată cu simțul răspunderii. Fiecare din imaginile supuse analizei a fost clasată într-una din cele 4 categoriii de sancțiuni funcție de gravitatea faptei.”

Reprezentanta sindicatului, doamna Gabriela Grigore, a confirmat spusele generalului Stan, spunând că a fost extrem de atentă la respectarea procedurilor și că, din punctul dânsei de vedere, s-a procedat corect.

V.B.

Articolul precedentCu 187 km/h pe Calea Romanului!
Articolul următorDescoperire extraordinară în Neamț: două oase gravate, vechi de 20.000 – 24.000 de ani
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

12 COMENTARII

 1. ,,….despre care Viorel Stan, generalul de la Neamț spune că sunt obligatorii pentru conducerile unităților școlare din care fac parte profesorii.”
  De ce sunt obligatorii? În ce articol din L1/2011, ori în altele, scrie aceasta? Poate ne spune dl inspector general! Ce rol mai au atunci CA și comisiile de disciplină de prin școli ? 🙂 Sunt așa cum erau pe timpuri consiliile oamenilor muncii? 🙂 🙂

 2. Domnule inspector general, roaga-te la Bunul Dumnezeu sa nu vorbeasca vreunul despre modul in care ai luat concursul din 28 iulie!!!!!!! mai vedem…. domnule cu 10 la management (!)

 3. Poate lua inspectoratul o astfel de decizie??? Desfacerea contractului de munca este cea mai gravă dintre sancţiuni. Legea educatiei nationale are niste etape in sanctionarea cadrelor didactice, in functie de gravitatea faptelor săvârşite. Se stie că au fost chemati cei tineri si neajutorati… supraveghetori la Conta. Despre cei care au văzut si incurajat traficul de ciorne dintre eliminatii de la Stefan cel Mare de ce nu se spune nimic??? Pentru ca nu au fost chemati… Erau oameni cu greutate… Tinand cont ca nu toti supraveghetorii au fost chemati, desi lumea spune muuuuulte, cum s-au gasit cei care sunt cei mai saraci si fara spate sa fie chemati in fata inaltei Comisii de ,,ancheta”???? Justitia poate desface contracte de muncă încheiate pe perioada nedeterminata, nu o comisie… Să fim seriosi!

 4. Oau! Bine ca s-au gasit vinovatii….Intai au platit niste copii din familii neimportante, acum niste amarati ai sistemului care nu au “spate”! Minunat! Ultimii corupti din tara au fost prinsi. Cine i-a aparat? Cine i-a considerat vinovati? Niste importanti au decis soarta unor copii si a unor profi. Saraca tara! Maine va fi circ, paine si circ!

 5. Nu inteleg, daca supraveghetorul a fost vinovat platesc ambele parti, adica elevul este eliminat si supraveghetorul este sanctionat….. sanctiunile sau facut ca si listele elevilor!!!!!!!

 6. Poate lua inspectoratul o astfel de decizie??? Desfacerea contractului de munca este cea mai gravă dintre sancţiuni. Legea educatiei nationale are niste etape in sanctionarea cadrelor didactice, in functie de gravitatea faptelor săvârşite. Se stie că au fost chemati cei tineri si neajutorati… supraveghetori la Conta. Despre cei care au văzut si incurajat traficul de ciorne dintre eliminatii de la Stefan cel Mare de ce nu se spune nimic??? Pentru ca nu au fost chemati… Erau oameni cu greutate… Tinand cont ca nu toti supraveghetorii au fost chemati, desi lumea spune muuuuulte, cum s-au gasit cei care sunt cei mai saraci si fara spate sa fie chemati in fata inaltei Comisii de ,,ancheta”???? Justitia poate desface contracte de muncă încheiate pe perioada nedeterminata, nu o comisie… Să fim seriosi!

 7. Cum ,numai cei 2,3 invățători sunt vinovați,care erau niște bieți supraveghetori???Membrii Comisiei de Bacalaureat-președinte,vicepresedinte care trebuie să vegheze la tot nu sunt deloc vinovați???Cum este posibil așa ceva?Ori toată comisia penalizată ori niciunul.Chiar invașătorii făceau singuri de capul lor așa ceva???Dacă se făcea într-o clasă atunci se făceau în toate la fel cu acordul COMISIEI..Camerele ce zic???cAMERELE DE LUAT VEDERI SPUN MULTE DACĂ S-AR UITA CINEVA LA ELE.

 8. Pana si cei care sunt in invatamant de multi ani, acum dau ochii peste cap si se bucura ca nu au fost ei in locul celor 27….Ce sa mai zicem de “opinia publica”….bucurie mare! Cum isi explica stimata comisie ca nu a respectat procedurile? Ea da sentinte? Sistemul este putred de multi ani! Toata lumea stie cate ceva….Daca oamenii vor vorbi? Cat de mare e caracatita? Ajunge pana la DNA?

 9. De obicei pica nestiutorii si neajutoratii . Daca se facea un control de aceasta maniera in toata tara se gasea acelasi lucru . norocul celar care nu au fost controlati . La conta a fost ghinionul datorita unor reglari de conturi . Nu numai cei implicati stiu asta. Poate un profesor nu este capabil sa pazeasca , dar la catedra face performanta cu copiii nostri si nu face cum fac altii care stau ca plantele.

 10. Asa este, Acarul Paun a platit din nou, nu fac parte din sistem, l-am parasit multi ani in urma, si nu pentru un salar mai mare, ci pentru respect fata de munca si om, ceea ce in invatamant nu se gaseste, imi pare nespus de rau pentru ceea ce se intampla si pentru felul in care cadrele didactice sunt tratate, dar ce sa spun cand la conducerea Isj este stan, functie politica, isi scaunul, iar Irimia, la fel, el ca presedinte doar o sanctiune?Nu este posibil, nu se mai satura de functii si bani, daca nu se schimba coducerile Isj si scoli, care peste 90% sunt politice nu profesionale, nu se face nimic.Tribul de la Isj este de ani de zile si va ramane.

Comments are closed.