0:00

Trei decenii de scrabble la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Cei mai buni jucători și jucătoare de scrabble din țară s-au aflat, de curând, la Piatra Neamț, unde au luat parte la întrecerile celei de a treia etape a Campionatului Național Individual de tineret și seniori. Cu acest prilej, concurenții au sărbătorit 30 de ani de la organizarea primei competiții de scrabble în orașul nostru care a avut loc în septembrie 1983. Organizatorul întrecerilor a fost clubul Argus Târgu Frumos, iar din Piatra Neamț au participat valoroșii jucători Paula Chiroșcă, legitimată la Locomotiva București și Ionel Aioanei, legitimat la Argus Târgu Frumos. Primele două etape au avut loc la Sibiu și Cluj-Napoca, iar ultima etapă este programată în luna octombrie la Brașov. Turneul final va avea loc, în luna noiembrie, în capitală. În clasamentul general conduce Alexandru Lăcătiș de la Locomotiva București.

Participantă la mai multe ediții ale Campionatelor Mondiale de scrabble francofon, Paula Chiroșcă a ocupat locul 15 în clasamentul tuturor timpurilor până în 2007. Născută la Vaslui, dar stabilită la Piatra Neamț, Paula Chiroșcă a fost laureată a Festivalului Internațional de Scrabble de la Cannes, în 2007, și a ocupat locul al doilea în clasamentul general, la scrabble în limba română, la Naționalele de la Bușteni din 1990. Primul turneu de scrabble la care a participat a fost la Târnăveni, în 1986. “Deja este o tradiție ca an de an să desfășurăm un concurs de scrabble la Piatra Neamț. Au fost cei mai buni jucători din țară, iar întrecerile au fost de un bun nivel valoric”, a declarat Paula Chiroșcă.

Pietreanul Ionel Aioanei, principalul organizator: “Au trecut 30 de ani de când la Piatra Neamț a avut loc primul concurs de scrabble. Concursul a ieșit așa cum s-a întâmplat și în anii trecuți, adică foarte bine”.

Cristian Soare, președinte FR Scrabble: “An de an avem concursuri la Piatra Neamț. A devenit o obișnuință, îmi place orașul dv, îmi plac oamenii de aici. Au trecut 30 de ani de la primul concurs găzduit de pietreni. Felicitări!”.

Ştefan Pal, secretarul general FR Scrabble: “E o sărbătoare frumoasă. Sunt 30 de ani de la primul turneu care s-a jucat la Piatra Neamț. Din nefericire, am pierdut din statistici, și nu mai știu al câtelea concurs la Piatra Neamț este acesta. În orice caz, ceea ce țin foarte bine minte este faptul că este al doilea concurs național, care s-a jucat în istoria scrabble-ului românesc, în septembrie 1983. E o cifră foarte frumoasă. Suntem onorați că avem cel puțin 10 nemțeni care se află în panteonul scrabble-ului românesc. Noi sperăm că județul Neamț  va duce mai departe istoria acestui joc absolut minunat”.

Profesoara de informatică, Elena Petrișor, de la Liceul de Artă “Victor Brauner” din Piatra Neamț s-a aflat în premieră la startul unui concurs oficial de scrabble. “Vreau să vă spun că încă nu sunt membră a vreunui club. Am descoperit acest campionat de la Piatra Neamț, pur și simplu întâmplător, pe Facebook, pe o postare în care am fost invitată să găsesc o soluție la un scrabble. Am tratat-o ca pe un joc, însă jocul a devenit o chestiune foarte serioasă. Cercul acesta de oameni minunați este deschis, este foarte comunicativ. Îi cunosc doar de două zile, dar am impresia că-i știu de-o viață”. (A. MOISE)

Trei decenii de scrabble la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Trei decenii de scrabble la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Trei decenii de scrabble la Piatra Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Articolul precedentPRM – COMUNICAT DE PRESĂ: „O stafie bântuie prin filialele PRM din România”
Articolul următorTămășeni: Asfalt spre Luțca