Transportatorii pirat fac legea la Piața Centrală, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* Taximetrist: ”Dacă poliția nu intervine, ne facem dreptate singuri”

Poate n-aș fi sesizat că ce se întâmplă e cu adevărat o problemă înainte ca eu însămi să mă confrunt cu situația. Ziua 1: ora 16.30. Stația de transport public de la Piața Centrală. Aștept un maxi-taxi cu destinația Precista. La nici două minute după ce am ajuns, un domn la vreo 50 de ani mă întreabă discret, aproape șoptit și foarte aproape de ureche dacă merg la Roznov. I-am răspuns politicos, dar destul de tare și ferm: “Nu, mulțumesc.” Pleacă de lângă mine şi la câteva secunde găseşte un grup de femei, cu sacoşele doldora, pe care le convinge să se urce în maşina personală, cu destinaţia Văleni. Recunosc, situaţia nu mi-a trezit semne de întrebare la momentul respectiv. La câteva zile după însă, în taxi, din discuţie în discuţie, aflu că în spatele domnului cu mustaţă care m-a acostat pe mine, e de fapt o întreagă reţea de transportatori piraţi, care “fură” clienţii din staţii.

„Piraţii transportatori scad tarifele şi fură toţi clienţii”

Petru Brânzei este taximetrist cu ştate vechi în Piaţa Centrală din Piatra-Neamţ. Ne-a povestit ce vede zilnic la locul de muncă şi cât de prost îi merge acum, când îi sunt furaţi clienţii: “Fenomenul e de ani buni în Piatra-Neamţ. Transportatorii, piraţii, cum le spunem noi au migrat de la Gară aici, la Piața Centrală. Noi rar mai prindem curse pe traseul Piatra-Neamț-Bicaz, Piatra-Neamț-Roznov. Au maşini inclusiv pe traseul Piatra-Neamț-Văleni. Ne-au terminat. Imaginaţi-vă că aproape toţi cei care mergeau cu noi, clienţi vechi, merg acum cu ei. Aproape că sunt luaţi cu japca, cum se zice pe la noi. Omul se duce…

Cum acţionează piraţii şi cât câştigă

Cursa cu un taximetru până la Vaduri, de exemplu, ajunge să coste în jur de 23 de lei. Piraţii transportatori au tarife de microbuz: 4 lei cursa de persoană. “Ei nu pleacă niciodată cu maşinile goale, sau cu un singur client, cum mergem noi. Pleacă până la Vaduri cu 4 oameni în maşină şi se întoarce de-acolo tot plin. Aşteaptă până umple maşina. Şi să nu credeți că nu câștigă. Uite așa ajung ei să facă mai mulți bani decât noi. Pirații se laudă că fac cam 80-100 de lei pe zi, în timp ce noi dacă scoatem 70 de lei după o zi de muncă. I-am avertizat verbal, i-am luat și cu frumosul, ne-am și bătut cu ei. Ne râd în nas și își continuă activitatea”, ne spune Constantin Barbu, un alt taximetrist care lucrează zilnic în zona Pieţei Centrale.

Reclamaţii

Taximetriştii poartă acest război rece cu piraţii de mai bine de un an. Unii dintre ei s-au contrariat în asemenea măsură încât s-au şi coalizat. 13  taximetrişti au făcut o sesizare pe care au înaintat-o, spun ei, atât la Primăria Piatra-Neamţ, cât şi la Poliţia Comunitară. “Am făcut sesizări încă din primăvara acestui an. Avem hârtii. Uitaţi-le. Cu semnăturile noastre şi cu numerele de înmatriculare ale maşinilor care ne fură pâinea de la gură. Am fost cu documentele şi am cerut număr de înregistrare. Vrem ca autorităţile să intervină. Ştiţi ce ne-au spus? Ori ne-au sugerat să lăsăm hârtiile pe birou, în ideea că ele vor fi înregistrate la un moment dat, fără să primim explicaţii, ori să mergem liniştiţi acasă şi să lăsăm o adresă de corespondenţă la care să fim anunţaţi, dacă este cazul. Promisiuni. Nimic concret. Nimeni nu ne bagă în seamă, ne-a declarat Petre Brânzei, taximetrist la Piaţa Centrală.

Dacă ar fi totuși organizate controale, legea spune că persoanele care prestează servicii de transport rutier fără autorizație sunt sancționate prin pierderea dreptului de utilizare a vehiculului timp de 6 luni şi cu reținerea plăcuțelor de înmatriculare împreună cu certificatul mașinii. La nivel național, pierderile înregistrate la bugetul de stat din cauza pirateriei în transporturi sunt estimate la peste 300 de milioane de euro anual.

Autorităţile: „Nu am primit/nu e de competenţa noastră”

Am luat legătura şi cu autorităţile despre care taximetriştii spun că au fost sesizate sau ar fi avut competenţa să intervină. Iată răspunsurile:

Poliția Locală Piatra-Neamţ:  “Nu au primit nicio sesizare și oricum problema nu ne-ar intra în atribuții. E mai degrabă problema Poliției Naționale”.

Poliția Municipală Piatra-Neamţ: “Nu am cunoştinţă să fi ajuns la noi vreodată o astfel de reclamaţie.”

Viceprimar Piatra-Neamţ: “La mine, deocamdată, nu a ajuns nicio sesizare de acest fel. Dacă va fi depusă, fiți sigură că vom verifica și vom dispune măsurile necesare, dacă este cazul.”

În timp ce autoritățile aruncă pisica în curtea vecinului sau par să nu aibă habar de ce se întâmplă cu transportul din Piața Centrală, taximetriștii spun că sunt foarte aproape de situația în care urmează să-și facă dreptate singuri, cu pumnul.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentSoluții pentru scăderea facturilor la Spital
Articolul următorPomanagiii de la Consiliul Județean: Afacerea Apartamentul

1 COMENTARIU

  1. oare ? cine ,ce va mancat .. sa va faceti taximetristi , ptr 70 lei personal eu nu mi as parfuma ,murdari masina , dar oricum cei de acolo si unii si altii au niste masini de spart avioane , ma mir de cum se urca femei ,oameni in general cu ei in masina la ce fete de ANTILOPI AU unii din ei !

Comments are closed.