* 70 de patrupede erau înghesuite într-un microbuz care venea din Botoşani

Luni seară, autoritățile locale au intrat în alertă după ce, prin 112, s-a anunțat intrarea în municipiu a unui transport ilegal de câini. Sesizarea a fost făcută de reprezentanții Asociației pentru Protecţia Animalelor “ADOR BOTOŞANI”, cei care au urmărit mașina din Botoșani și până la Roman.

În jurul orelor 16.10, o patrulă a Poliţiei Municipiului Roman – Biroul Rutier a oprit în trafic, în zona Gării Roman, autospeciala marca FIAT, de culoare albă. Deoarece din autospecială se auzeau urlete şi lătrat de câini a fost sesizată Poliţia Locală Roman, la fața locului fiind chemaţi şeful DSVA Neamţ – dr. Sorin Ulea, şeful Protecţiei Animalelor – Sorin Cazan şi dr. Cornel Pavelescu (medic veterinar zonal).

După câteva minute de târguieli, șoferul a acceptat să deschidă ușile dubei și înăuntru au fost găsiți circa 70 de câini comunitari transportaţi fără documentele legale și în condiții improprii. Șoferul nu a vrut să dea foarte multe detalii, dar a spus că trebuia să ducă patrupedele la Constanța, iar de acolo acestea să fie date spre adopție.

În urma verificărilor, s-a constatat că mijlocul de transport nu deţinea autorizaţie sanitar –veterinară pentru transport animale; nu exista aviz de expediere a câinilor și nu existau cuşti individuale de transport. “Raportat la numărul existent al câinilor în mijlocul de transport nu se îndeplineau condiţiile necesare de bunăstare şi protecţie a animalelor – erau circa șapte metri pătrați pentru toţi cei aproape 70 de câini transportaţi. S-au constat încălcări ale Legii 205 din 2004 privind protecţia animalelor şi a Legii 9 din 2008 privind cruzimea faţă de animale, fapte ce sunt sancţionate şi reprezintă infracţiuni”, au declarat reprezentanții Poliției Locale Roman.

Șoferul a fost amendat cu 2.000 de lei de DSVA și încă 840 de lei de Poliţia Municipiului Roman pentru lipsa documentelor de însoţire a animalelor. Trei ore mai târziu, transportul cu câinii comunitari a fost redirecționat către locaţia de plecare, respectiv municipiul Botoşani, mașina fiind însoțită până la Târgu Frumos de Poliţia Locală şi mai apoi de Asociaţia pentru Protecţia Animalelor “ADOR BOTOŞANI”.