0:00

  •  Ioan Surdu s-a dus să curețe stuful de pe un iaz, împreună cu alți trei bărbați
  • barca s-a dezechilibrat și tuspatru au căzut în apă
  • doi din ei au reușit să se salveze
  • Ioan Surdu și Petru Nohai au stat aproximativ 30 de minute sub apă
  • primarul ar fi împlinit anul acesta 49 de ani

TRAGEDIE / Primarul de Mărgineni a murit înecat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Primarul comunei Mărgineni, Ion Surdu, și-a pierdut, ieri, viața, după ce s-a înecat într-un iaz de la marginea localității. El se afla într-o barcă, împreună cu alți trei bărbați, și curăța stuful de pe iazul respectiv. La un moment dat, toți cei patru bărbați au căzut în apă, însă doar doi au reușit să înoate până la mal. Ioan Surdu și Petru Nohai nu au mai ieșit la suprafață. Alarma a fost dată de un sătean, care stătea pe marginea iazului, a văzut barca răsturnându-se şi a sunat la 112, la ora 14.20.

TRAGEDIE / Primarul de Mărgineni a murit înecat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

„În barcă erau patru bărbaţi, care s-au dus să taie stuful de pe iaz”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ. „Barca s-a dezechilibrat şi toţi au căzut în apă. Doi, care ştiau să înoate, au reuşit să se salveze, iar pe ceilalţi doi i-am scos noi. Primul a fost scos la mal primarul, iar peste un minut a fost găsit şi celălalt. Stătuse în apă cam 30 de minute. Li s-au aplicat manevrele de resuscitare, care au fost continuate în ambulanţă – în ideea că în ambulanţă era mai cald decât afară şi aveau o şansă în plus. A fost şi o scenă impresionantă. Unul dintre băieţii noştri din echipajul SMURD este cumnatul bărbatului scos din apă, imediat după primar. El a fost cel care a început resuscitarea propriului lui cumnat. Procedurile au fost continuate la UPU, dar din păcate nici unul dintre ei nu a răspuns şi au fost declaraţi decedaţi. Ceilalţi doi, care erau în stare de hipotermie, s-au schimbat imediat de haine şi au refuzat să fie transportaţi la spital, deşi ar fi trebuit monitorizaţi. Noi am lăsat scafandrii acolo să recupereze barca de pe fundul iazului, ceea ce au şi făcut. Au mai găsit în apă un grătar şi o motocositoare”.

TRAGEDIE / Primarul de Mărgineni a murit înecat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Toţi cei patru bărbaţi erau angajaţi ai Primăriei Mărgineni. Petru Nohai, cel care şi-a pierdut viaţa odată cu primarul, era paznic de noapte. Poliţiştii au început o anchetă pentru a stabili cum anume s-a produs accidentul şi câte victime se aflau în timpul programului, pentru a sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ.

La spital nu s-a mai putut face nimic

Echipajele medicale de la fața locului au început imediat manevrele de resuscitare, ulterior cei doi fiind transportați la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Neamț. Cu toate insistențele medicilor, pentru cei doi nu s-a mai putut face nimic: „Când au ajuns la noi, pacienții prezentau leziuni evidente de moarte cerebrală. S-au efectuat manevre de resuscitare mai bine de jumătate de oră, dar, în ciuda eforturilor medicilor, cei doi bărbați nu au mai putut fi salvați”, a declarat dr. Ina Dascălu, medic de gardă la UPU.

Puțin după ora 16.30, la UPU a venit și fiica primarului Ion Surdu, pentru a se interesa de starea tatălui ei. Vestea că părintele i s-a prăpădit a căzut ca un trăsnet asupra femeii, pe care cu greu au reușit să o liniștească rudele și personalul medical din secție.

TRAGEDIE / Primarul de Mărgineni a murit înecat, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ioan Surdu, un primar memorabil pentru Mărgineni

Ioan Surdu a fost ales primar în anul 2000, fiind apoi reales, succesiv, în 2004, 2008 și, cel mai recent, în 2012. În cele trei mandate și un pic, a reușit, ca fiecare primar, să-și atragă simpatii și antipatii, mulțumiri sau reproșuri, sprijin sau contestații, că așa e în viața administrativ-politică și cu atât mai mult într-o comunitate bine închegată. Dincolo de toate, însă, Ioan Surdu rămâne pentru Mărgineni primarul care a modernizat localitatea, de la reabilitarea instituțiilor locale până la asfaltarea drumurilor, de la renovarea școlilor până la modernizarea căminului cultural. Pentru acest mandat, și-ar fi dorit să tragă apă și canalizare în comună. (Ceahlăul)

Nenorociri în lanț în familia primarului

După cum povestesc sătenii din Mărgineni, familia primarului a avut parte în ultima perioadă doar de nenorociri. La finele lui decembrie 2013, a murit sora lui Ioan Surdu, ceea ce a afectat întreaga familie, dar cel mai mult pe mama primarului. Aceasta, în vârstă și cu propriile probleme de sănătate, a fost la un pas să se prăpădească, chiar în ajunul zilei în care urma să-și îngroape fata. Acum, la trei luni de la acele cumpene, a venit altă năpastă. Oamenii spuneau ieri că nici nu știau cum s-o anunțe pe femeie că i s-a dus și băiatul, că ea încă nu și-a revenit după nenorocirea cu fata.

Ioan Surdu ar fi împlinit în octombrie anul acesta 49 de ani.

Culiță Tărâță, președinte CJ Neamț: ”Este o tragedie. Sunt înmărmurit de ce s-a putut întâmpla. Este o pierdere grea, pentru comunitatea din Mărgineni, dar și pentru toți cei care l-au cunoscut și apreciat. Este o dramă pentru familiile celor doi dispăruți și nu pot decât să fiu alături de ei în aceste momente foarte grele. Dumnezeu să-i ierte pe cei doi care s-au dus și să dea putere familiilor lor!”

Ionel Ciubotaru, primarul orașului Roznov: ”Îmi pare rău și regret cele întâmplate. A fost un prieten bun și am colaborat ani de-a rândul. A făcut foarte multe pentru comuna sa și nu trebuia să plece atât de repede. Dumnezeu să-l odihnească în cuvenită pace!”.

Vasile Olaru, Girov: ”Am fost foarte buni prieteni. Am colaborat ca buni vecini de comună, până la reînființarea comunei Dochia între noi. Ne-am sfătuit de multe ori, am trăit evenimente importante în comună. Dumnezeu să-l ierte!”.

Iulian Ciubotaru, primarul comunei Dochia: ”A fost ca un profesor pentru mine și am preluat multe din experiențele dânsului. Am avut o colaborare excepțională și regret pierderea unui adevărat prieten”.

Vasile Dragoș Ungureanu, primarul comunei Făurei: ”Ne cunoaștem de foarte multă vreme, fiind și vecini de comune. Regret enorm dispariția lui și, sincer spun, regret că am pierdut un prieten pe care nu-l mai pot recupera niciodată”.

Articolul precedent18+ la … cejeu
Articolul următorEPOCA DE PIATRA NEAMȚ