Poliţiştii specializaţi în protejarea patrimoniului cultural naţional din Iaşi, Neamţ şi Hunedoara au făcut 9 percheziţii, ieri dimineaţă, la două adrese din Târgu Neamţ şi restul din Iaşi, „pentru probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane bănuite de trafic cu bunuri arheologic”.

Activităţile se înscriu în „Operaţiunea Aureus” desfăşurată la nivel european. La Târgu Neamţ anchetatorii au răscolit casele a doi posesori de detectoare de metale, care se ocupau cu căutarea monedelor. Ei erau mână în mână cu angajatul unui muzeu din Iaşi care, deşi nu este specialist în domeniu, le spunea indivizilor care din descoperirile lor sunt mai de preţ. Conform indicaţiilor, ei le vindeau unui om de afaceri din Iaşi, a cărui casă şi a cărui firmă au fost percheziţionate ieri.

În total, poliţiştii au găsit 634 de monede, inclusiv unele care provin dintr-un tezaur de monede antice şi medievale din aur şi argint, cu vasul ceramic care le adăpostea cu tot. De asemenea, ofiţerii au ridicat 5 detectoare de metale folosite în activitatea infracţională. (C. MIRCEA)

Articolul precedentDezinformări de campanie / Raportări umflate pentru imaginea șefilor
Articolul următorTudor Gheorghe, spectacol plin de iubire şi patriotism