Începând de luni, 2 iunie, traficul rutier va fi restricționat pe DN 12C, în zona Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, pentru autovehiculele cu masa maximă admisă mai mare de 13 tone. Măsura a fost adoptată pentru o perioadă de 30 de zile calendaristice, în urma unei hotărâri emise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț, ca urmare a riscurilor generate de fenomenele hidro-meteorologice periculoase.
Restricția vizează sectorul de drum cuprins între Bicaz Chei și Lacul Roșu. Singurele exceptate de la această interdicție sunt autospecialele care intervin în situații de urgență.
Hotărârea a fost luată pe baza unei expertize tehnice care a arătat că sunt necesare măsuri de prevenire pentru protejarea oamenilor și a bunurilor, din cauza avertizărilor meteo și hidrologice de cod portocaliu și roșu.
„Traficul rutier pe DN 12C, drumul care traversează spectaculoasa zonă a Cheilor Bicazului, este serios amenințat de alunecări de teren și de riscul căderii unor blocuri de stâncă. Situația a fost semnalată de autoritățile locale și confirmată în data de 22 mai de comisii mixte constituite de Prefectura județului Neamț, care s-au deplasat în zonă pentru evaluare.
Două sectoare de drum sunt în prezent afectate de alunecări active ce pun în pericol stabilitatea carosabilului. Primul punct critic se află la kilometrul 33+940 – 33+960, unde zidul de sprijin s-a prăbușit în albia râului Bicaz. Parapetul din piatră s-a înclinat, formând o cavernă în acostament, iar carosabilul s-a tasat pe o lungime de aproximativ 20 de metri și o lățime de 4 metri. Al doilea punct vulnerabil este situat la kilometrul 34+345 – 34+366. Aici, scurgerile de apă cu debit ridicat au dislocat elementele structurale, iar parapetul din beton a fost împins spre exterior, generând o cavernă de peste 21 de metri și tasări vizibile ale drumului.
În plus, autoritățile locale din comuna Bicaz Chei au transmis o sesizare privind riscul prăbușirii unei mase de stâncă din zona cunoscută sub denumirea „Piatra Panțirului”. Aceasta se află direct deasupra drumului național, iar stâncile instabile pot ceda în orice moment, punând în pericol siguranța circulației rutiere și pietonale. În contextul acestor riscuri, măsura adoptată de CJSU Neamț presupune instituirea restricției de circulație pentru autovehiculele cu masa maximă admisă mai mare de 13 tone pe tronsonul menționat. Excepție de la această restricție fac autospecialele care intervin în situații de urgență.
Direcția Regională de Drumuri și Poduri Iași va transmite, până la data de 15 iunie 2025, rezultatul analizei efectuate de specialiștii proprii privind starea drumului și va propune, după caz, menținerea restricției sau impunerea unor măsuri suplimentare.
Hotărârea a fost transmisă și autorităților județene din Harghita, în vederea armonizării măsurilor administrative și de siguranță rutieră la nivel interjudețean”, potrivit celor comunicate de Prefectura Neamț.
Denisa POPA
Foto: ISU Neamț