ccr 02Curtea Constituțională a României a decis că sunt neconstituționale prevederile care stabilesc publicarea declarațiilor de avere a funcționarilor publici și a demnitarilor, precum și prevederile referitoare la includerea în documentele menționate a bunurilor și veniturilor obținute de soții și copiii titularilor. Decizia CCR a stârnit un val de polemici și controverse, având în vedere faptul că hotărârile judecătorilor constituționali sunt definitive și obligatorii. Acum este așteptată motivarea Curții pentru a se vedea care este temeiul în care CCR a stabilit că prevederile cu pricina sunt neconstituționale.

După decizia CCR, Agenția Națională de Integritate a emis un comunicat în care arată că impactul noilor prevederi ar putea încălca angajamentele asumate de țara noastră în lupta anticorupție.

Decizia CCR de astăzi prin care este declarată neconstituționalitatea unor articole din legea ANI anulează caracterul public al declarațiilor de avere și de interese și poate încălca toate angajamentele asumate de România la nivel internațional în ultimii 20 de ani în ceea ce privește lupta împotriva corupției și asigurarea integrității în funcția publică. Totodată, o astfel de decizie poate afecta procesul de aderare la OCDE, progresele înregistrate de România în cadrul exercițiilor de monitorizare de la nivelul Uniunii Europene (Raportul privind Statul de Drept) sau Consiliul Europei (Grupul de State împotriva Corupției – GRECO). De asemenea, decizia CCR de astăzi poate conduce la anularea publicării declarațiilor de avere și de interese pe care Agenția le menține pe pagina sa de Internet, în raport cu argumentația Curții Constituționale. Portalul ANI numără astăzi peste 12 milioane de declarații publicate în baza art. 6 alin. (1) lit. d) și art. 12 alin. (6), articole care astăzi au fost declarate neconstituționale”, conform Agenției Naționale de Integritate.

De-a lungul timpului, pe baza declarațiilor de avere depuse de aleși locali și funcționari din județul Neamț, ANI a constatat în multiple rânduri incidente legate de integritate sau situații de conflict de interese. În vizorul inspectorilor de integritate au fost primarul comunei Crăcăoani, Alexandrina Raclariu (amănunte aici și aici), mai mulți consilieri locali din comuna Podoleni sau Borlești (amănunte aici  și aici) sau fostul președinte al Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (amănunte aici).

(G. S.)

Articolul precedent869 de milioane de euro din fondurile PNRR pentru România au fost suspendate
Articolul următorTrafic restricționat în zona Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.