Sâmbăta Mare, ultima zi din Săptămâna Patimilor, este cea mai importantă zi a postului Paștelui în care trebuie respectate mai multe tradiții și obiceiuri. Este ziua în care se face legătura între Moartea și Învierea lui Hristos și marchează înfrângerea morții. Sâmbăta Mare simbolizează trecerea de la moarte la viață, de la păcat la mântuire.
În noaptea de sâmbătă spre duminică în biserici preoții săvârșesc slujba Învierii, iar la miezul nopții credincioșii primesc Lumina Sfântă. Oamenii merg la biserică cu haine noi, care simbolizează curățarea trupului și a sufletului. Tot în noaptea de Înviere credincioșii aduc la slujba de la biserică un coș cu bucate ce va fi sfințit de preot. Oamenii primesc astfel binecuvântarea de a mânca preparatele pregătite pentru marea sărbătoare, după perioada de post.
Fiecare preparat din coș are o valoare simbolică. Este nevoie de pască, cozonac, ouă roșii, pâine, caș sau urdă, precum și pâine. Din produsele sfințite la biserică se servesc musafirii care vin în vizită de Paște.
(G.S.)