Opt copii de grădiniță și din ciclul primar de la Școala gimnazială ”Nicu Albu”, din Piatra Neamț, s-au îmbolnăvit după ce au mâncat la cantină. Copiii au vârste între 5 și 9 ani și, în după-amiaza de 7 noiembrie, s-au prezentat la spital, cu vărsături și diaree. Trei dintre copii au rămas internați în secția Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Neamț și au fost externați pe 12 noiembrie ”cu stare ameliorată”. Astăzi, 16 noiembrie, la Pediatria SJU mai este o fetiță internată ”cu stare spre ameliorare, care mai rămâne sub observație”, după cum a precizat dr. Cristina Iacob-Atănăsoaie, managerul interimar SJU.

Diagnosticul pentru toți copiii care s-au prezentat la spital începând cu seara de 7 noiembrie este același: enterocolită acută. Situația a fost anunțată Direcției de Sănătate Publică Neamț, care a declarat cazul drept ”eveniment de sănătate publică” și a făcut anchetă epidemiologică. Din declarațiile mamei primului copil, care a ajuns în seara de 7 noiembrie la spital, reiese că acesta a început să verse la trei ore după ce a servit prânzul la cantina școlii. Copilul a fost internat în aceeași seară, când alți șase copii de la aceeași școală au ajuns la pediatrie cu aceleași simptome, iar unul, în stare mai gravă, a rămas internat. La două zile, al 8-lea copil a fost adus de părinți la pediatrie, cu simptome de toxinfecție alimentară, acesta fiind și ultimul caz de îmbolnăvire.

Ancheta epidemiologică făcută la Școala ”Nicu Albu” a scos la iveală două probleme grave: mucegaiuri în aer și apă nepotabilă la blocul alimentar al furnizorului care asigură masa pentru Școala ”Nicu Albu”, iar brânza de vaci din meniul copiilor avea Escherichia Coli, potrivit probelor recoltate de DSP Neamț. Pe 6 și 7 noiembrie, firma de catering Mirapam SRL, care asigură hrana celor 291 de preșcolari și școlari și 20 de cadre didactice de la această școală, a inclus în meniu, între altele, mămăliguță cu brânză și smântână, șnițel de pui, ciorbă de văcuță… Toate alimentele servite copiilor în cele două zile au fost analizate. Raportul DSP arată că numai brânza de vaci a fost găsită neconformă. Au fost, în schimb, alte nereguli, fapt pentru care DSP a decis ”amendă contravențională și suspendare de activitate”.

Raportul oficial al DSP Neamț aici.

https://zch.ro/wp-content/uploads/2017/11/raport-dsp.pdf

Din partea Școlii ”Nicu Albu” nu am obținut nicio poziție oficială, întrucât la telefonul de contact nu a răspuns nimeni. În schimb, inspectorul școlar general Viorel Stan, contactat telefonic, a declarat că nu a fost informat despre această situație, nici de directoarea școlii, nici de altcineva. (C.I.)

 

Articolul precedentAventură sentimentală stricată „brutal” de polițiști
Articolul următorÎntârziere de o zi la plata salariilor în spitalele nemțene
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Au fost mult mai multi copii afectati de diaree si varsaturi insa nu au ajuns la spital. Cel putin 6 cu varsta cuprinsa intre 3-4ani.

Comments are closed.