În luna februarie, specialiștii Serviciului Abuz din cadrul DGASPC Neamț au instrumentat 58 de cazuri de maltratare a copiilor, în creștere comparativ cu ianuarie, când s-au semnalat 42 de situații de abuz. Față de luna februarie 2015, se constată o reducere a numărului acestor cazuri, de la 71 la 58 în 2016.

childrenssociety.orgDin totalul cazurilor instrumentate luna trecută, 44 erau din mediul rural, diferența fiind semnalată în urban. După forma de maltratare, cazurile se distribuie astfel: 2 cazuri de abuz fizic, 26 de cazuri de neglijare, 3 cazuri de abuz sexual, 10 de abuz emoțional, 7 cazuri de comportament delincvent, 2 de abuz instituțional și 8 cazuri de copii dispăruți (4 din mediul urban și tot atâția din mediul rural). 6 dintre copii au revenit la domiciliu la scurt timp după semnalarea dispariției, celelalte două cazuri fiind încă în lucru. „Toate aceste plecări trebuie să reprezinte pentru părinți un semnal de alarmă sau chiar un strigăt de ajutor, pentru că este evident că, undeva, ceva nu funcționează și trebuie luate măsuri. Părinții trebuie să comunice mai mult cu copiii, să fie mai atenți la nevoile și problemele lor. La rândul lor, copiii și adolescenții trebuie să realizeze că fuga de acasă nu este o soluţie în cazul în care «se supără pe părinţi», întrucât plecarea voluntară provoacă adevărate drame, atât ale copiilor, cât şi ale părinţilor”, spune directorul general al DGASPC Neamț, Cristina Păvăluță.

Numărul disparițiilor voluntare ale copiilor s-a dublat comparativ cu luna ianuarie, dar și față de februarie 2015, ceea ce denotă probleme de comunicare în familii. Adolescenţa prost înţeleasă, o clipă de nervozitate, sărăcia, ne­atenţia, admonestările adulților, abuzurile fizice ori, pur şi simplu, dorinţa unor copii de a trăi mai bine sau de a fi independenți – în necunoștință de cauză – sunt tot atâtea motive pentru care un copil pleacă de acasă, sunt de părere psihologii din cadrul Serviciului Abuz. În toate cazurile de dispariție de la domiciliu, copiii, dar și părinții sunt incluși într-un program de consiliere psihologică și sunt monitorizați minimum 6 luni.

Ca urmare a tuturor cazurilor de maltratare instrumentate în februarie, s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgență la un asistent maternal profesionist, pentru un copil neglijat, iar Comisia pentru Protecția Copilului a dispus supravegherea specializată în familie, pentru 2 copii ce au săvârșit fapte penale și nu au împlinit vârsta răspunderii penale.

sursa: DGASPC Neamț

foto: childrenssociety.org.uk.

 

Articolul precedentO gaşcă de „juniori” a spart o casă şi a furat…aragazul
Articolul următorBraconier prins în flagrant. Cu tot cu ogar…
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.