0:00

Topul celor mai bănoase meserii, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* INS: Gunoierii câștigă mai bine decât ospătarii

Să tot lucrezi în industria extracţiei de petrol şi gaze. Cel puţin aşa arată ultimele studii. Cei care activează în această ramură au, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, un venit net de aproape 4.000 de lei pe lună. Bine câştigă şi cei care lucrează în transporturi aeriene. Au o leafă asigurată de aproape 3.800 de lei lunar. Din păcate, în judeţul Neamţ nu există niciuna din aceste industrii. Avem, în schimb, turism. E ramura care câştigă  cel mai puţin. În hoteluri şi restaurante, salariul net se  învârte în jurul sumei de 880 de lei pe lună. Calculele făcute de INS arată că un salariat român cu o leafă medie trebuie să muncească, în jur de 17 zile dintr-o lună ca să poată să-şi asigure un trai decent. O familie cheltuieşte aproximativ 1.600 de lei pe lună. Peste 50% din această sumă este direcţionată spre alimentele, ţigări şi alcool. Din cealaltă jumătate se plăteşte întreţinerea locuinţei: cablu, telefonie… Pentru distracţie sau alte plăceri neincluse în plan, o familie normală va trebui să-şi recalculeze bugetul.

Costurile vieţii = 26 de zile lucrate pentru lucrătorii din turism

Cei care câştigă sub salariul mediu pe economie trebuie să tragă mai mult lună de lună ca să poată să-şi acopere cheltuielile curente. Pentru un lucrător în industria hotelieră sau alimentară, de exemplu, e nevoie de 26 de zile lucrate pentru a putea acoperi costurile lunare. În această categorie intră cei care se văd constrânşi să-şi găsească şi o a doua slujbă.

Gunoierii, plătiți mai bine decât ospătarii

 Calculat la cât e plătită ziua de muncă, ospătarii sunt în coada clasamentului. O zi de lucru nu e remunerată cu mai mult de 44 de lei.  Puțin mai sus sunt cei care lucrează în industria alimentară, plătiți cu 52 de lei pe zi. Până în 57 de lei zilnic primesc și tăbăcarii, tâmplarii și agricultorii, în timp ce un gunoier primește cu tot cu sporuri pentru o zi de muncă lucrată, 58 de lei. Din păcate, ponderea celor care au salarii mari rămâne în continuare mică. Doar 5% dintre români încasează peste 5.000 de lei lunar. La polul opus, peste 50% dintre salariații din țara noastră sunt nevoiți să se descurce cu mai puţin de 1.500 de lei/lună.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentLuni, sărbătorirea Sfintei Parascheva, la Iaşi: Precizări din partea Mitropoliei
Articolul următorTazlău: Proiectul european de 2,5 milioane euro, la final