Astăzi, 18 iunie, profesorii ar fi trebuit să se înscrie pentru titularizare, la examenul care fusese stabilit pentru data de 15 iulie. Din cauza stării de alertă, însă, concursul a fost amânat prin ordin al ministrului Educației emis aseară, pe ultima sută de metri.

Tot aseară, aplicația online a fost dezactivată. „Practic, după apariția acestui ordin, aseară, am dat jos butonul de înscriere online și concursul se amână pe perioada stării de alertă. Peste o lună sau când va fi, conform noului calendar care va fi stabilit de ministerul Educației, concursul se va relua exact de unde a rămas acum, de la înscrierea candidaților. Nu avem o estimare a numărului de profesori pregătiți pentru acest concurs, știu că în anii din urmă erau câteva sute”, a declarat Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Județean Neamț.

Amânarea titularizării este reglementată în ordinul 4.549 din 17 iunie 2020, care prevede că „Pe durata stării de alertă instituită pe întreg teritoriul țării se suspendă organizarea și desfășurarea activităților prevăzute la punctul I, subpunctele 12-25 din anexa nr 19 la Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2020-2021, aprobată prin Ordinul ministrului Educației și Cercetării nr. 5259/2020, cu modificările și completările ulterioare”. Suspendarea titularizării s-a făcut în baza art. 27 al.(3) din legea 55/2020 prin care s-a adoptat starea de alertă și care prevede că „pe durata stării de alertă, în instituțiile și autoritățile publice se suspendă orice tip de concurs pentru ocuparea posturilor sau funcțiilor vacante și temporar vacante”.

Concursul de titularizare conferă candidaților promovați dreptul de a fi angajați în învățământ pe perioadă nedeterminată. La proba scrisă și la inspecția la clasă un candidat trebuie să obțină minim nota 7. Cei care obțin minim 5 la cele două probe devin suplinitori și sunt angajați pe perioadă determinată.

(C.I.)

Articolul precedentDin nou COD PORTOCALIU pentru judeţele Regiunii Nord-Est
Articolul următorCOD PORTOCALIU pentru zona montană a judeţelor Bacău, Neamţ şi Suceava