Ziua Internațională a Securității și Sănătății în Muncă (28 aprilie) și Ziua Mondială a Muncii Copiilor (12 iunie) sunt marcate, anul acesta, printr-o activitate gen Ziua porților deschise de către Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț.
Vineri, 27 aprilie este programată această activitate la sediul ITM din Piatra Neamț, când vor fi premiați liceenii care au participat la concursul județean „Știu și aplic. Securitatea și sănătatea în muncă se deprinde de pe băncile școlii”. La ora 10:00, va începe un simpozion la care sunt invitați reprezentanții angajatorilor și care vor fi puși în temă cu unul din dezideratele campaniilor destinate protejării tinerilor care muncesc – „Îmbunătățiți securitatea și sănătatea tinerilor lucrători”.
Pe lângă activitatea dedicată zilelor de 28 aprilie și 12 iunie, ITM Neamț are în derulare anul acesta mai multe campanii de promovare a unui mediu sănătos de muncă, în genere, și a unui mediu sănătos și legal de muncă pentru tineri. „Amintim proiectul AVE – Asta Vreau Eu!, un proiect de educare privind securitatea și sănătatea în muncă și de orientare în carieră a elevilor, susținut de Inspecția Muncii şi de Inspectoratul Școlar Judetean Neamţ. În proiect sunt implicate două şcoli şi un agent economic din judeţ, şi se adresează elevilor de gimnaziu. Și proiectul „Valenţe culturale ale securităţii şi sănătăţii în muncă” adresat tinerilor din licee şi şcoli profesionale. În cursul activității curente, inspectorii de muncă din cadrul ITM Neamţ promovează securitatea şi sănătatea în muncă prin participarea la acţiunile organizate de angajatori la sediul acestora dar şi la sediul inspectoratului”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.
În fiecare an, la 28 aprilie, Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM) sărbătorește Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (SSM) pentru a promova la nivel mondial prevenirea accidentelor și a bolilor profesionale. Acest eveniment reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor în domeniul SSM. 28 aprilie este și o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți în timpul muncii. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume. Anul acesta sunt celebrate printr-o campanie comună cu titlul „Generaţia Securitate şi Sănătate” („Generation Health & Safety”) atât Ziua Internaţională a Securităţii și Sănătăţii în Muncă (28 aprilie), cât şi Ziua Mondială a Muncii Copiilor (12 iunie), cu scopul de a promova securitatea şi sănătatea lucrătorilor tineri şi a opri munca copiilor.
Tema aleasa de OIM în acest an este „Îmbunătăţiţi securitatea şi sănătatea tinerilor lucrători”. Campania vizează accelerarea acţiunilor pentru atingerea unui număr de două ţinte ale obiectivului de dezvoltare durabilă stabilit de Națiunile Unite la data de 25 septembrie 2015: „Promovarea creşterii economice durabile pentru toţi, a locurilor de muncă şi a condiţiilor de muncă decente”, respectiv, „Medii de lucru sigure pentru toţi lucrătorii până în 2030” şi „Încetarea tuturor formelor de muncă a copiilor până în 2025”. Atingerea acestor ţinte în beneficiul următoarei generaţii de lucrători necesită o abordare concertată şi integrată, care să includă promovarea unei culturi a prevenirii pentru securitatea şi sănătatea în muncă precum şi pentru eliminarea muncii copiilor.
În urma analizei factorilor de risc care pot creşte vulnerabilitatea tinerilor faţă de riscurile legate de securitatea şi sănătatea în muncă s-a constatat că cei mai importanţi factori sunt: stadiul lor de dezvoltare fizică şi psihică; lipsa experienţei în muncă; lipsa de instruire; conştientizarea limitată a pericolelor legate de locul de muncă şi lipsa puterii de negociere. Toate acestea determină tinerii lucrători să accepte sarcini periculoase, condiţii de muncă proaste.
Campania OIM din acest an abordează aceste provocări, evidenţiind importanţa critică a îmbunătăţirii securităţii şi sănătăţii în muncă a tinerilor lucrători, prin promovarea unor locuri de muncă sigure şi sănătoase pentru tineri, cât şi pentru formarea unei culturi a prevenirii. Campania urmăreşte şi conectarea eforturilor de combatere a tuturor formelor de muncă a copiilor, vizând în primul rând muncile periculoase la care aceştia sunt supuşi.(C.I.)