0:00

Carpatcement a lansat programul „Tinerii gardieni ai mediului“ în cadrul căruia o echipă formată din 5 elevi ai liceului din Bicaz au făcut o vizită în fabrica de la Tașca pentru a măsura, alături de specialiști, indicatorii de mediu. Inițiativa s-a născut în urma preocupării liderilor de opinie formali și informali reuniți la întâlnirile „Sfatul Bătrânilor” cu scopul de a informa și educa localnicii din comunitățile gazdă asupa impactului de mediu pe care îl are un actor economic în viața unei comunități.

Carpatcement își propune să crească gradul de transparență în privința performanței de mediu din dorința de a-i implica pe localnici și de a afla în mod cât mai direct așteptările pe care aceștia le au și mai ales impactul pe care îl resimt. Pentru a îndeplini acest obiectiv, compania a finalizat un proces de cercetare sociologică prin care să identifice părerea membrilor comunității cu privire la cele mai importante aspecte de mediu.

Echipa de elevi ai Grupului Școlar Bicaz a fost însoțită de către profesorii coordonatori care predau protecția mediului, doamna Mihaela Scurtu și domnul Călin Sorin, iar ghidarea prin fabrică s-a făcut alături de responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement Tașca, doamna Marta Ciubotaru. Elevii au beneficiat de un training asupa proceselor și procedurilor de măsurare a valorilor fiecărui indicator de mediu important în activitatea fabricii Carpatcement. De asemenea, ei au avut acces la datele măsurate și la instrumentele de măsurare.

„De la achiziția fabricii în 1998, Grupul HeidelbergCement a făcut investiții importante de peste 15,5 milioane de euro în tehnologii care să ne ajute să reducem valorile indicatorilor de mediu mult sub limitele impuse de lege. Prin intermediul proiectului Tinerii gardieni ai mediului elevii măsoară acești indicatori cu ajutorul specialiștilor noștri, iar compania și-i asumă prin raportarea lor publică, transparentă și consecventă.

Din punct de vedere legal, oricine putea avea acces la aceste date și până acum, în urma unei cereri scrise înaintate la fabrică. Însă pentru a da dovadă de mai multă transparență, am ales să comunicăm proactiv aceste informații fără ca ele sa fie cerute special de către o persoană sau instituție”, a declarat Ion Mustățea, directorul fabricii de ciment Tașca.
Valorile înregistrate în data de 19 noiembrie 2013, proces la care au participat și elevii Grupului Școlar Bicaz au fost:

Articolul precedentVântul schimbării la Sindicatul Sanitas
Articolul următorApel pentru stoparea discriminării studenților români