atentat Madrid

* 11 români supravieţuitori ai atentatului au primit, ieri, Ordinul civil de recunoaştere a victimelor terorismului

Ca în fiecare an din 2004 încoace, familiile Mărtinaş şi Diac din Săbăoani îşi plâng, astăzi, copiii ucişi, fără să fi avut vreo vină, în Gara Antocha din Madrid. În cele trei explozii şi-au pierdut viaţa 16 români, iar alţi 171 au fost răniţi. La comemorarea a 10 ani de la tragicele evenimente, Statul spaniol a decis să decoreze 350 de supravieţuitori ai atentatelor (inclusiv 11 români) cu Ordinul civil de recunoaştere a victimelor terorismului. În cadrul ceremoniei au fost pomeniţi toţi cei care şi-au pierdut viaţa, inclusiv Nicoleta Diac , care avea 27 de ani, şi Alois Mărtinaş, de 26 de ani, cei doi nemţeni ucişi în timp ce se duceau spre locul de muncă.

“Cele două familii au primit o vreme ajutor financiar din partea Statului spaniol, dar nimic şi nimeni nu te poate consola când ţi-ai îngropat copilul”, a declarat Valeria Dascălu, primăriţa de Săbăoani. “Acum nu au fost invitaţi părinţii la ceremonie, dar a venit o echipă de la o televiziune şi a făcut un reportaj despre copiii lor. Oricum pentru ei va rămâne o rană deschisă pentru toată viaţa”.

Familia Mărtinaş a fost în Spania, în 2008, când a fost inaugurat un monument în memoria victimelor atentatelor teroriste din Gara Atocha. În rest, părinţii Nicoletei şi cei ai lui Alois şi-au pomenit copiii plecaţi mult prea devreme, acasă, în cimitirul satului şi la slujbele de la biserică. Nicoleta a plecat în Spania în anul 2000 şi, după luni de căutări, a găsit un post de menajeră la o familie. Ceilalţi patru fraţi ai ei munceau deja în străinătate şi ea şi-a dorit să câştige cât să se întreţină singură şi să pună ceva deoparte.

Alois Mărtinaş şi-a găsit şi el de lucru la Madrid, în 2001, după modelul experimentat de o parte din fraţii săi şi de foarte mulţi tineri din comună, care nu vedeau altă cale de a-şi face un viitor. Lucra pe un şantier, se logodise cu o fată care muncea şi ea în Madrid şi voia să se căsătorească şi să se aşeze la casa lui. N-a mai apucat.

Cristina MIRCEA

Articolul precedentUSL s-a rupt, acuzele continuă!
Articolul următorCompatibilii de ieri, incompatibilii de azi și mâine