Zeci de elevi de la Liceul Tehnologic Economic-Administrativ Piatra-Neamț au urmărit poveștile unor oameni care au crezut în ofertele „convenabile” de muncă în străinătate și au ajuns, de fapt, victime ale traficanților de persoane. Filmul cu declarațiile șocante ale victimelor a fost prezentat la Biblioteca Județeană „GT Kirileanu”, în ziua de 18 octombrie, în cadrul unei sesiuni de informare inițiate de Poliția Neamț, sub sloganul „traficul de persoane poate fi prevenit!”.
„Pentru a atrage atenția asupra traumelor de neșters pe care le lasă acest fenomen în viața victimelor, oamenii legii le-au prezentat elevilor câteva din declarațiile unor astfel de persoane, dar și recomandări utile pentru a preveni victimizarea tinerei generații”, se arată în comunicatul IPJ Neamț. „Prin materialele expuse, filmele și datele statistice prezentate, polițiștii au încercat să surprindă toate implicațiile pe care le presupune fenomenul de trafic și consecințele dezastruoase asupra persoanelor care cad victime acestui fenomen. Dezbaterea s-a încheiat cu prezentarea unor recomandări utile expuse sub forma unor «pași» ce trebuie urmați de cei interesați în găsirea unui loc de muncă, pentru a nu deveni victime traficului de persoane”.
Cele mai importante recomandări:
Pasul 1. Ţi s-a făcut o propunere? Nu fi naiv, verifică în detaliu orice ofertă primită! Verifică legalitatea firmei de intermediere a forţei de muncă (certificatul de înregistrare eliberat de Registrul Comerţului, statutul firmei, etc.) Poţi lucra legal în străinătate numai dacă ai o viză de lucru, pe care o poţi obţine doar de la Direcţia consulară a Ambasadei ţării de destinaţie, numai după un interviu cu reprezentantul acestei direcţii. Înainte de a semna contractul de muncă, pentru siguranţă şi dacă este posibil, consultă un jurist. Nu semna niciodată un document fără a-i cunoaşte conţinutul. Verifică dacă la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă se găseşte înregistrat contractul de muncă semnat de tine. Angajatorul din afara României sau firma intermediară, de obicei, nu acoperă cheltuielile pentru obţinerea paşaportului, vizei sau cheltuielile de transport, deci nu accepta aranjamente în contul firmei de intermediere.
Pasul 2. Te-ai hotărât să pleci? Lasă cât mai multe informaţii familiei! Anunţă cu cine, unde şi cum pleci din ţară. Află numărul de telefon al Ambasadei României din ţara respectivă şi memoreză-l. Nu da nimănui actele tale de identitate, cu excepţia autorităţilor.
Pasul 3. Ţi s-a oferit sprijin la plecare? Nu da nimănui actele de identitate! Nu accepta să perfectezi documentele şi să ţi se plătească drumul în credit sau cu împrumut. Nu accepta să pleci cu acte false. Nu accepta să pleci la lucru cu viză turistică.
Pasul 4. Eşti deja în pericol? Cere ajutorul oricărei persoane cu care intri în contact! Reţine orice informaţie privind locaţia în care te afli (adresă, telefon, nume, etc.). Informează orice persoană cu care intri în contact despre faptul că eşti o victimă a traficului de persoane. Transmite un mesaj de ajutor către o rudă apropiată sau un prieten din ţară (prin telefon, e-mail, sms, etc.). Încearcă să fugi din locaţia unde eşti ţinut/ă fără acceptul tău şi contactează instituţiile statului (poliţia, Ambasada, etc) sau persoanele care ar putea să-ţi ofere ajutor. Dacă eşti în România, apelează gratuit linia telefonică 0800.800.678, iar dacă te afli în străinătate apelează la numărul 004.021.313.31.00 sau la numărul reprezentanţei diplomatice a României din ţara respectivă.
Cui te poţi adresa pentru a ajuta o victimă a traficului de persoane? – Poliţiei 112 – Misiunilor diplomatice ale României în străinătate – Liniei Telverde 0 800 800 678 – Organizaţiilor neguvernamentale. (ZCH NEWS)