Comuna Bîrgăuani, prin primar – actualul primar, fost viceprimar, pe numele său Virgil Martin – a fost dată în judecată de Agenția Națională de Integritate, instituția care l-a detronat (greu) pe fostul primar Petrică Șchiopu.

Deși nu mai este, în fapt, edilul comunei, pe site-ul primăriei, Petrică Șchiopu figurează în continuare ca primar, cu poză cu tot, iar la secțiunea ”contact” este primul pe listă, tot în calitate de primar (vezi foto).

Actualul șef al administrației locale ne-a declarat, astăzi, 19 octombrie, că nu știa de faptul că Petrică Șchiopu încă figurează ca primar pe site, dar va discuta, cât de repede, cu persoana care se ocupă cu postarea noutăților să modifice, scriptic, conducerea primăriei. Faptic, echipa Martin-Șchiopu funcționează în continuare, fostul primar având calitatea de consilier personal al actualului. Iar Petrică Șchiopu se ocupă, printre altele, cu procesele pe care le are administrația publică locală. Dintr-o rațiune simplă și logică, după cum spune Virgil Martin, și anume ”cunoaște mai bine spețele, mai ales cele vechi care se judecă de ani de zile”. Cele noi, însă, par totale surprize pentru primar. De exemplu, în procesul deschis de ANI au calitatea de pârâți Șchiopu Petrică, Minuț Marcela, Comuna Bîrgăuani prin primar și Consumcoop Bîrgăuani. Primul termen a avut loc astăzi, 19 octombrie, la Tribunalul Neamț, dar primarul Virgil Martin nu știa nimic despre proces. Era în Piatra-Neamț, tot din cauza unui proces, însă nu cel deschis de ANI. Ne-a asigurat că se va interesa la secretar despre ce este vorba și, când a revenit, am aflat miza procesului: un grajd. Dar nu orice grajd, ci acela pe care primăria condusă de Petrică Șchiopu l-a vândut Marcelei Minuț, sora fostului primar.

Procesul inițiat de ANI are legătură clară cu motivul detronării lui Petrică Șchiopu, fostul primar fiind acuzat de conflict de interese, pentru că a cumpărat diverse materiale de la Consumcoop, unde era șefă sora lui – Marcela Minuț. În fine, ca o culme a ironiei, tot astăzi, 19 octombrie, Petrică Șchiopu a avut proces la Înalta Curte de Casație și Justiție, unde a acționat în judecată ANI, uzând de una din căile extraordinare de atac: contestația în anulare. Prin această acțiune, fostul primar cere Înaltei Curți să-și anuleze propria sentință (cea prin care a fost declarat în conflict de interese) și să rejudece cauza. (C.M.)